Alla föräldrar bör läsa denna polisens julönskan

Skriven av Ida Hansson

130 veckor sedan

|

14/12/2021
Julen ska vara årets höjdpunkt för barnen, men tyvärr är det många barn som får sin jul förstörd.

Folkhälsoinstitutet menar på att runt 90.000 barn i Norge har minst en förälder som har haft alkoholmissbruk under det senaste året.

Det motsvarar nästan vart tionde barn.

Det skriver AvOgTil.

Inlägget nedan skrevs av en polis för sex år sedan, men är lika aktuellt nu och kan kanske få någon att tänka till.

En önskan inför  jul

“Som polis har man som de flesta andra glada och mysiga julminnen. Men tyvärr har i stort sett varenda polis varit med om tragiska händelser som förvärrar julsäsongen. Vissa händelser glöms aldrig bort. Jag berättar nu om en händelse som jag kommer att tänka på vid jul varje år.”

För några år sedan var jag och en kollega på kvällspass den 23 december. Kvällen började lugnt och det fanns i princip inga människor utomhus när vi patrullerade i polisbilen. Från hus och lägenheter kunde vi se julgranar och advents lampor som lyste. Julstämningen tog sig in i polisbilen.

Sent på kvällen fick vi ett uppdrag från centralen. Det handlade om familjestrider. När jag och min kollega kom till adressen en stund senare var det en tragisk syn som mötte oss. Familjen var nog utåt sätt en normal familj med två barn, som bodde i ett fint hus. Men det var inte det första intrycket vi fick när vi kom in.

I köket mötte vi en kvinna som grät och var helt förtvivlad. På en stol i ett annat rum var hennes man tydligt berusad. Han var glad och pratade för sig själv. I köket låg stolar slängda, julmat över hela golvet, allt var bara en enda röra."

Vi insåg att det var mannen som slängt runt med all julmat. Kvinnan var förtvivlad över mannens beteende, alla förväntningar på julen krossades nu.

Efter att kvinnan hade lugnat ner sig insåg vi att det fanns barn i familjen. I vardagsrummet mötte vi en annan tragisk syn. Även här var det kaotiskt. Granen låg vält på golvet tillsammans med möbler och krukväxter .

På golvet i ena hörnet av rummet satt två barn på fem eller sex år. De satt bland trasiga och halvöppna julklappar. Barnen lekte med några av leksakerna som de skulle ha öppnat på julafton. De var glada , men deras ögon visade något helt annat än glädje.

Jag tog hand om barnen medan min kollega ringde socialtjänsten som senare kom till hemmet. Kvinnan och barnen fick hjälp att lämna hemmet och fira jul med anhöriga.

Jag och mina kollegors önskan är, att polisen och socialtjänsten ska undvika den här typen av händelser. Tragiska fall är en del av vårt jobb, och vi kan oftast hantera både situationerna och intrycken", skriver han i inlägget, varefter han avslutar med sin önskan:

"Önskan inför julen är att alla barn ska få en jul som vi alla förväntar oss, med lycka och glädje. Och även med föräldrar och vuxna som inte bara är närvarande utan även känslomässigt närvarande."