Alla har rätt att begå självmord - säger uppfinnaren av ‘Självmordskapseln’

Skriven av Ida Hansson

Foto: Exit International
Foto: Exit International
Uppfinnaren av 'Sarco Pod', även kallad 'Självmordskapseln', har förklarat hur maskinen fungerar och varför han tycker att alla har rätt att begå självmord.

Den före detta läkaren, Dr Philip Haig Nitschke, anser att alla mentalt stabila människor har rätt att begå självmord om de vill, och han har därför uppfunnit Sarco Pod, som är en 'självmordskapsel'.

Nitschke skapade kapseln, som även kan användas som kista för den avlidne, efter att han sett flera patienter dö i samband med aktiv dödshjälp, ofta utförd med medicin, såsom barbiturater (en grupp mediciner som tidigare använts som behandling för bland annat ångest och sömnproblem).

Han ville skapa ett "fredfyllt, pålitligt och drogfritt" sätt att begå självmord. Dessutom var det viktigt att det var en metod som även gravt funktionshindrade kunde använda.

Enligt Ladbible förklarar Nitschke att maskinen fungerar genom att 'patienten' aktiverar maskinen med hjälp av röst- eller ögonstyrning, varefter kapseln fylls med kväve, vilket gör att syret försvinner och 'patienten' därmed stilla sover in i en smärtfri död.

Han förklarade: "Jag har alltid velat ta bort rollen och behovet för professionella att behöva skriva ut mediciner för självmord."

"Idén att använda gas [...] uppstod för att om man kan hitta en lämplig elegant och attraktiv behållare, krypa in i den och sedan fylla den med en gas som kväve så att syrenivån sjunker snabbt, då får du snabbt i dig en fas av cerebral hypoxi, som är ganska effektiv och du kommer att svimma väldigt snabbt och dö inom några minuter”, utvecklade han.

Aktiv dödshjälp är ett kontroversiellt ämne i de flesta länder i världen, och det är inte lagligt på många ställen – inte ens i Sverige. Nitschkes företag, Exit International, har därför för avsikt att endast sälja ritningar på maskinen, eftersom det inte är olagligt att sälja instruktionerna om hur man bygger maskinen själv.

Nitschke menar dock att alla som är mentalt stabila har rätt att begå självmord, även om omvärlden inte nödvändigtvis kan förstå anledningen: ”Det blev klart för mig att det borde vara en mänsklig rättighet att få ta sitt liv om man är en mentalt stabil vuxen, säger han om sin tid som läkare.

Han berättar att han ofta upplevt äldre med en dödslängtan, men som han inte kunde hjälpa, då han inte fick skriva ut medicin till folk om de inte var sjuka:

"Folk som inte var sjuka kom och de hade väldigt goda sociala skäl och jag kunde inte se anledningen till att de inte skulle begå självmord. Faktum är att de sa till mig: Vad ger dig rätten att fatta det beslutet bara för att du är medicinskt utbildad”. Den klassiska var: “Jag är 104 år, men jag är inte sjuk”. “Såna som dem får jag inte skriva ut medicin till."

Därför stödjer Nitschke länder som Schweiz, där det dock inte är tillåtet att ge aktiv dödshjälp, utan istället ge hjälp vid självmord om det inte ligger i ens eget intresse. Han menar dock att det helt klart borde vara tillåtet att ge aktiv dödshjälp, så att även de som inte klarar av att begå självmord får möjlighet till det.