Allt fler arbetsplatser erbjuder ledighet när ett husdjur dör

Skriven av Johanna Frid

398 veckor sedan

|

30/09/2016
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En hund eller en katt är inte "bara ett djur", anser flera arbetsplatser.

När en närstående går bort får de flesta ledigt för att gå på begravning och ibland en längre ledighet om det rör sig om en mycket nära anhörig. Men varför är det bara människor som vi har rätt att sörja en längre tid?

Den frågan ställer sig flera amerikanska verksamheter, och de har därför satt upp riktlinjer för anställda med husdjur.  Det skriver det amerikanska mediet King5.

- Som ledare av ett företag är de människor som arbetar för dig en del av laget. När folk är i sorg eller smärta vill du därför gärna hjälpa dem, slår HR-experten John Decoteau fast till King5. 

Han ser möjligheden till att få ledigt när ett husdjur dör som ett rekryteringsredskap: folk vill arbeta på en arbetsplats som respekterar det som medarbeterna älskar och bryr sig om när de är lediga. 

Om en medarbetares hund eller katt dör får verksamheten helt klart ut något av att den anställde får tid att sörja, menar han. Flera arbetsplatser använder sig därför av regler som tar hänsyn till både bortgångna människor och djur. Glasskedjan Ben & Jerrys är bland de större företag som låter sina anställda ta ledigt om de drabbas av sorg.

50 miljoner hushåll i USA har antingen en hund elelr katt, och tidigare studier gjorda av mediet visar att en tredjedel av alla hund- och kattägare sörjer i mer än sex månader när deras djur dör.

Borde fler svenska företag respektera att husdjursägare behöver sörja på samma sätt som andra som förlorar en familjemedlem?