Anders Breivik begär villkorlig frigivning

Skriven av Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Terroristen kommer att försöka bli fri i förtid.

Sommaren 2011 kunde hela världen se chockerande bilder från Norge, där den högerextrema terroristen, Anders Behring Breivik, begick totalt 77 mord, fördelade på en bomb i centrala Oslo och inte minst sin resa till ön Utøya, där han sköt flera unga medlemmar av den socialdemokratiska ungdomsavdelningen Arbeidernes Ungdomsfylkning.

Förutom de 77 döda fanns även ett antal skadade. Breivik dömdes i rätten till 21 års fängelse för sitt agerande, varför han nu har avtjänat nästan hälften av sitt straff.

Det ger honom möjlighet att ansöka om villkorlig frigivning, och det ska prövas igenom i morgon.

Fängelsestraffet har dock inte inneburit noll taletid.

Breivik har under fängelsetiden bland annat prövat ett mål mot norska staten för brott mot mänskliga rättigheter, där Breivik menade att han utsatts för omänsklig och förnedrande behandling i fängelset. Brevik ansåg vidare inte att den norska staten respekterade hans rätt till privatliv och familjeliv.

Ärendet avslogs av domstolen i Strasbourg.

Randi Rosenqvist, psykologen som har bedömt Breivik sedan han dömdes till Norges högsta straff för sina brott 2012, sa att hon har sett få bevis sedan hennes brottmål som skulle kunna imponera på domstolen.

"Jag kan säga att jag inte märker några större förändringar i Breiviks funktion. I princip och praxis kommer alla som söker villkorlig frigivning att få visa ånger och visa att de förstår varför sådana handlingar inte kan upprepas", säger hon enligt Sky News.

Randi Rosenqvist kommer att avge en förklaring vid sin förhandling och lämna in den psykiatriska rapporten, som vanligtvis är avgörande för att brottslingar ska kunna bevisa att de inte längre är farliga.

Ett sådant utfall kommer dock knappast att ske om man ska tro Berit Johnsen, forskningsprofessor vid Kriminalvården.

"Jag tycker att det är ganska uppenbart att det fortfarande finns en stor risk att han kommer att begå nya brott om han släpps."