Bedrog för 831 miljoner - så här går det för Stein Bagger idag

Henrik R

54 veckor sedan

|

29/06/2023
200 miljoner kronor hittades aldrig.

I åren upp till finanskrisen var det särskilt ett namn från det danska affärslivet som nästan alla danskar lärde känna - men definitivt inte för något positivt.

År 2009 dömdes Stein Bagger till sju års fängelse för att ha bedragit och svindlat för totalt 831 miljoner kronor - varav 200 miljoner aldrig hittades.

Bagger erkände också att han var skyldig till anklagelserna, och efter fem år frigavs han på försök för gott uppförande.

Men vad hände egentligen med den skandaldrabbade IT Factory-chefen?

Har bytt namn SE och HØR har varit i kontakt med den bedrägeridömda affärsmannen, som nu har bytt namn. Enligt CPR-registret heter han nu Sten Hansen och bor i Frederiksværk, men han har också använt alias som Sten Berggren, Sten Stocazi och Sten Patrick.

Han har använt dem när han har försökt skapa sig ett nytt liv, till exempel som skater-konsult inom sparkcykelsporten, som hans flickväns son utövar.

Sedan sin prövofrigivning 2014 har Sten Hansen bildat ett par med den tre år yngre Walentina (Hansen är 56 år idag), men paret har inte gift sig.

När SE och HØR kommer i kontakt med Sten Hansen befinner sig den tidigare straffången i Spanien, där han njuter av en solsemester med Walentina. Det är inte främmande himlar för den tidigare direktören, som har en bakgrund som Spies-guide på Mallorca och Kanarieöarna - precis som Hansens äldre bror också driver ett bergshotell i mitten av Spanien.

Kostade kändisar en förmögenhet Innan några skickliga journalister upptäckte att dåvarande Stein Bagger ljög om till exempel universitetsstudier inom ekonomi, internationell affärsverksamhet och bokföring, saknades det inte lyx för IT-Factory-direktören.

Han bodde i en 162 kvm stor lägenhet med utsikt över Öresund, precis som han kunde transportera sig själv och sin dåvarande fru i både en Porsche och en Ferrari beroende på dagens humör.

I hamnen låg en 24 meter lång lyxjakt, som han kunde använda för att segla till södra Frankrike, där han också hade skaffat sig en villa.

På grund av sin, till synes, stora framgång som affärsman, utvecklade Stein Bagger också ett stort nätverk av kändisar. Bland annat blev den tidigare cyklisten Jens Veggerby tvungen att stänga sin konstgalleri när huset kollapsade, och han fick också en böter på 483 000 kronor för att ha hjälpt Bagger att smuggla två miljoner kronor från Monaco till Danmark.

Bland de kända danskarna som verkligen förlorade på ett av Danmarks största svindelnummer kan även komikern Finn Nørbygaard nämnas. Han förlorade, enligt egen utsago, nästan hela sin förmögenhet, som vid den tidpunkten uppgick till inte mindre än nästan 500 miljoner kronor.