Bonden trodde att han hittade fyra kattungar - visade sig vara något helt annat

Skriven av Henrik R

52 veckor sedan

|

24/05/2023
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Livet är fyllt av små överraskningar, och de dyker ofta upp när man minst anar det.

Detta upplevde en rysk bonde, när han hittade vad han trodde var fyra små kattungar i sin ladugård. Det var inte vilken katt som helst som hade varit förbi. Långt ifrån. Det är Animal Channel som berättar detta.

Bondaren lyfte upp en av dem för att titta närmare och insåg genast att det inte var någon vanlig tamkatt.

Bondaren kunde inte med säkerhet säga vilken sort katt det kunde vara, så han bestämde sig för att undersöka närmare. Han kontaktade Daursky Naturreservat, som bad honom att ta med "kattungarna" till naturreservatet för en närmare titt.

Där blev det fastställt att djuren tillhörde rasen Pallaskatt, också kallad "manuler".

Pallas katt, eller manuler, är en mycket sällsynt ras av vildkatt som härstammar från Centralasien.

Manulerna har ungefär samma storlek som vanliga danska huskatter, men de är starkare, har kortare ben och tjockare päls anpassad för att överleva i hårda klimat.

Kattrasen har också ett märkbart bredare ansikte och plattare öron än vanliga katter.

När de fyra kattungarna troligen övergavs av sin mamma, eller om hon hade dött, valde naturreservatets personal att introducera dem till två huskatter i hopp om att de skulle kunna ta hand om dem.

Det var stor spänning över hur de tamkatter skulle reagera, för de vilda djuren var trots allt just det – vilda. Men det gick lyckligtvis bra, och när palla-katterna fick både mjölk, kärlek och omsorg, blev de snabbt både stora och starka.

Även om det var i korten att kattungarna en dag skulle återföras till naturen, var det svårt att inte bli fäst vid dem. Och katterna älskade att vara i reservatet, där de jagade och hade kul och lärde sig allt som kattungar behöver för att bli självständiga.

Så kom dagen när manulerna skulle släppas ut i naturen och klara sig själva. Det var en ledsen dag för personalen, men alla visste att det var det enda rätta att göra.

Tyvärr klarade de sig inte särskilt bra den första vintern. De blev tunna och kunde tydligt inte motstå den belastning de utsattes för. Därför beslutades det att katterna nästa vinter skulle fångas och hållas i reservatet, så att de kunde hålla koll på dem, och det gick mycket bättre.