Busschaufför fick sparken av bisarr anledning: Hade haft jobbet i 34 år

01/10/2023 07:47

Ida Hansson

Utrikes
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En kvinnlig busschaufför från Storbritannien har fått sparken efter 34 års "tjänst" eftersom hon enligt uppgift är för kort.

Mest läst idag

57-åriga Tracey Scholes har kört buss på Cheetham Hill i Greater Manchester i över tre decennier. Hon har kört från Queens Road depå i 34 år och hon älskar sitt jobb som busschaufför.

Förra månaden var det dock över för Scholes när hon fick beskedet att hon skulle få sparken med 12 veckors varsel.

Scholes jobbade för företaget Go North West som enligt uppgift erbjöd henne en alternativ väg, dock med färre timmar och för lägre lön, vilket hon därför valde att tacka nej till. Det enda andra alternativet var då att sparka henne.

Unions Unite (redaktionsförbund i Storbritannien) hävdar att Scholes fick sparken för att hon var för kort för att titta ut ur bussens sidospeglar samtidigt som hon var tvungen att nå pedalerna.

150 centimeter långa Scholes har aldrig haft problem med sin längd i samband med sitt arbete tidigare, men eftersom företagets många bussar har fått sina sidospeglar utbytta, sitter de nu i en position där hon inte kan se ordentligt i dem, medan hon har sin fötterna på pedalerna.

Det säger sig självt att hon därför inte "kan" köra bussarna ansvarsfullt och företaget har därför, enligt Ladbible, valt att sparka henne.

"Det här är hjärtskärande. Jag är änka med tre barn, ett hus på avbetalning, och det är snart jul. Jag har aldrig behövt involvera facket tidigare, jag har aldrig haft ett disciplinärende tidigare, jag har aldrig blivit portad. Jag har alltid själv kontaktat ledningen, om jag haft problem och löst det med dem, säger Scholes.

Scholes förklarade att företaget började byta ut sidospeglarna för två år sedan när de gamla gick sönder: "I åratal kunde jag köra allt i garaget. Men jag fick slut på bussar jag kunde köra", säger hon.

Hon utvecklar: "Jag är förvånad över att de bara sparkar mig efter 34 år. Jag älskar mitt jobb, jag vill inte förlora det. Jag har stamkunder och en vanlig rutt."

Inte bara Scholes tycker att beslutet är orättvist. Även hennes kollegor tycker det, och har därför lanserat en namninsamling, som hittills fått 1.700 underskrifter.

En facklig talesman sa att Go North West hade avvisat Scholes och fackets alternativ till sparken, eftersom företagets enda alternativ var att erbjuda henne en annan väg med färre timmar och mindre lön, vilket inte kunde fungera ekonomiskt för Scholes.

Enligt Ladbible kommer Go North West inte att kommentera något specifikt i ärendet.