Dansk Folkeparti föreslår nya metoder: Asylsökare ska kunna bedövas

Skriven av Johanna Frid

394 veckor sedan

|

26/10/2016
Foto: arkivfoto
Foto: arkivfoto
Bedövning ska skydda poliser mot överfall och säkerställa en lättare hantering av asylsökare som fått avslag.

Det ska vara betydligt lättare för polisen att hantera asylsökare som ska skickas hem än vad det är idag. 

Så låter det från Dansk Folkepartis Martin Henriksen som i ett nytt förslag vill ge polisen möjlighet att bedöva asylsökare som ska skickas tillbaka till hemlandet, skriver danska mediet BT.

-Vi arbetar på att göra det lättare för myndigheterna att tvångsutvisa asylsökare som fått avslag. Det är fullständigt ohållbart att det finns avvisade asylsökare som sparkar, slåss, ropar och skriker för att förhindra att de förs ut ur landet. Därför anser jag att det är en möjlighet att ge dem lugnande medicin, säger Martin Henriksen.

Det är för närvarande inte lagligt att bedöva asylsökare, och enligt Justitieministeriet strider förslaget mot mänskliga rättigheter, då "tvångsmedicinering är ett väldigt omfattade tilltag som kommer bli allvarligt ifrågasatt".

Martin Henriksen vidhåller: 'EU-konventioner är skräp’

Förslaget har hamnat på bordet efter att flera danska medier har beskrivit hur en 21 år gammal afghansk pojke har visast sånt motstånd att han inte kunde sättas på flyget till Afghanistan.

Trots att bedövning går emot nuvarande regler står Martin Henriksen fast vid det han har föreslagit: 

-EU-konventioner är skräp som hindrar oss att göra det vi har krav på att göra: att skydda vårt land och själva bestämma vem som kommer in och ut ur landet. Det handlar om folk som påstår att de är förföljda, så de kan inte ställa krav på att vara här. Då får de veta att de ska ut ur Danmark. De vill de inte. Då tar man tag i dem fysiskt, och då börjar de bete sig helt vansinnigt och kanske göra illa polisen.