Dotter antogs död under tsunami: 10 år senare gjorde farbrorn en fantastisk upptäckt

Skriven av Ida Hansson

125 veckor sedan

|

21/12/2021
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En 4-årig flicka försvann från sin familj när en tsunami drabbade Indonesiens kust efter jordbävningen i Indiska oceanen 2004, men tio år senare gjorde hennes farbror en fantastisk upptäckt.

År 2004 drabbade en av de värsta naturkatastroferna i mänsklighetens historia flera länder i Asien, när en jordbävning som mätte 9 på Richterskalan, drabbade havet väster om ön Sumatra i Indonesien.

Jordbävningen resulterade i flera efterskalv timmarna efter, samt flera tsunamis, som hade upp till 30 meter höga vågor. De många tsunamies drabbade praktiskt taget alla kuster till Indiska oceanen och dödade mer än 225.000 människor i 11 olika länder, varav Thailand, Sri Lanka, Indonesien och Indien drabbades hårdast.

Utöver de många tusen omkomna fanns även ett stort antal saknade, som ännu i dag inte återfinns, eftersom deras kroppar troligen ligger begravda under spillror eller förs långt ut i havet.

En av familjerna som förlorade en familjemedlem var en indonesisk familj, som förlorade sin 4-åriga dotter, Raudhatul Jannah. Trots att familjen och räddningsarbetarna sökte i många månader, och flera hjälporganisationer efterlyste Jannah, dök hon inte upp och familjen hittade aldrig hennes kropp. Det skriver Sosialnytt.

Veckor förvandlades till månader och månader till år, och familjen fick anta att Jannah hade gått bort under de våldsamma händelserna, och att hennes kropp förmodligen sköljdes bort av strömmen ute på det stora öppna havet, och att de därför aldrig skulle få se henne igen. Berättelsen borde dock visa sig sluta något annorlunda, än man kanske skulle tro!

Den lilla flickan hade lyckats klamra sig fast vid ett vrakstycke, och därmed inte drunknat. Hon hade hamnat ganska oskadd ute på öppet hav, där en fiskare hade upptäckt henne och plockat upp henne, rapporterar CBS Mornings.

När Jannah bara var fyra år gammal och därför inte kunde ge några riktiga uppgifter om sin familj eller var hon bodde, och eftersom myndigheterna stängdes av efter förfrågningar på grund av kaoset på land, valde fiskaren och hans fru att uppfostra flickan som om hon var deras egen, när de trodde att hennes familj hade omkommit i tsunamin.

Foto: YouTube / CBS Mornings

Ödet ville dock att den lilla flickan skulle hitta tillbaka till sina biologiska föräldrar. Ungefär tio år senare, i juni 2014, när Jannah var på väg hem från skolan, stoppades hon på gatan av en man som visade sig vara hennes biologiska farbror.

Farbrorn hade känt igen den nu 14-åriga Jannah från andra sidan gatan och blev förståeligt chockad och otroligt glad över att upptäcka att det var Jannah som försvann under tsunamin för tio år sedan.