En ding ding värld: Lakritspipor hamnar nu i avdelningen för tobak

Johanna Frid

404 veckor sedan

|

25/09/2016
Utrikes
Foto: Malaco lakritspipor
Foto: Malaco lakritspipor
De berömda och populära piporna hamnar nu i avdelningen för konsumenter över 18 år.

Hyllmeter av cigaretter, snustobak och nu också lakritspipor står sida vid sida på Norges största flygplats Gardermoen i huvudstaden Oslo. 

Övriga skandinaver skulle omedelbart studsa vid anblicken och undra varför i all världen lakritspiporna hamnat i det sällskapet, men i Norge betecknas piporna som en tobaksprodukt och ska därför stå i "den förbjudna avdelningen" där enbart kunder över 18 får handla. Det skriver Aftonposten.

Om du ska köpa en lakritspipa ska du ha ID med dig - och det händer faktiskt ofta att butikerna vägrar att välja godiset till besvikna kunder unden den påtalade åldersgränsen.

- Norge betraktas lakritspiporna som tobaksvaror på grund av sin form. Tobaksvaror ska placeras i en egen, avskärmad lokal för att myndigheterna inte vill att dessa varor ska exponeras direkt framför en publik. Därför hamnar lakritspiporna bakom lås och bom med tobaken, säger Taxfree-chefen Håkon Fjeld-Hansen från Travel Retail Norway.

För bara några år sedan visste många knappt vad en lakritspipa var, men på grund av att de omtalats mycket i media de senaste åren liksom ett förbud mot att sälja piporna i vanliga butiker (och därmed inte taxfree-butiker) upplever butikerna en boom i försäljningen.

Det råder dock inte på att barn och unga under 18 år blir utan den lilla svarta lakritsstången med sitt välkända rosa strössel i änden - om inte mamma, pappa eller en annan vuxen köper lakritspiporna åt dem.

Vad säger du: står det på svarta listan att placera lakritsen i vuxenavdelningen - eller är det helt rätt?