Enäggstvillingar testar var sin diet: Är vegankost hälsosammare?

Skriven av Ida Hansson

127 veckor sedan

|

15/12/2021
Foto: Instagram/theturnertwiins
Foto: Instagram/theturnertwiins
Ett par enäggstvillingar har deltagit i en studie om huruvida det är hälsosammare att leva som vegan eller att äta kött, mejeriprodukter och fisk.

'Äventyrsatleterna’ som de kallar sig, Hugo och Ross Turner, bestämde sig en gång för alla för att bestämma sig för om det är hälsosammast att leva på en växtbaserad och 100 % vegansk kost, eller om det är en diet med kött, mejeriprodukter och fisk, som är nyttigast.

Duon ingick i en studie utförd av Kings College London, som varade i 12 veckor. Under de många veckorna åt Hugo bara vegansk kost, och Ross åt massor av kött, fisk och mejeriprodukter.

Längs vägen såg de till att äta exakt samma mängd kalorier och sedan genomförde de exakt samma pass varje vecka på gymmet, skriver Ladbible.

Till BBC, som också dokumenterade studien, uppgav Hugo: "Jag var på vegansk kost och det drabbade min kropp riktigt hårt. De första veckorna kände jag verkligen för kött och mejeriprodukter och ost. Jag älskar ost."

Han förklarade dock hur den växtbaserade kosten började ge honom mer energi: "Jag var nu tvungen att äta frukt och nötter och alternativ som inte innehöll mejeriprodukter - och det gjorde att jag åt mycket nyttigare mat, vilket innebar "Min sockernivå var mycket mer stabil under dagen. Jag kände att jag hade mer energi", sa han.

Som jämförelse förklarade hans köttätande bror, Ross, att hans prestationsnivå på gymmet var "mer upp och ner". Vissa dagar var han "mycket energisk", och andra dagar kände han sig mer utmattad, till skillnad från Hugo, som hade en mer stabil energinivå.

Hugo upptäckte dock att mångfalden av hans tarmbakterier minskade "avsevärt", till skillnad från hans bror, vilket innebar att Ross hade svårare att bli sjuk. Det gick också upp för Ross hur mycket bearbetad mat han åt när han såg sin brors "naturliga" mat.

När de 12 veckorna var över drog bröderna slutsatsen att det inte var så stor skillnad i ens hälsa, beroende på om man åt veganskt eller köttbaserat.

Av förbättringar kan dock nämnas att Hugo, som åt vegansk mat, gick ner i vikt, hans kolesterolvärden sjönk mycket och att hans motstånd mot diabetes-2 stärktes.

Ross, som åt kött, mejeriprodukter och fisk, upplevde dock att gå upp i muskelmassa, till skillnad från Hugo, som däremot gick ner i vikt då hans fettprocent sjönk.

Du kan läsa artikeln om tvillingarnas resa här eller läsa mer på deras egen hemsida.