Euforiserande drog säljs på populär app: Flera barn har kollapsat

27/12/2021 22:16

Ida Hansson

Utrikes
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Storbritannien upplever för närvarande ett växande problem med knarklangare som riktar sin drog "Spice" mot barn så unga som 12 år gamla.

Mest läst idag

Unilad kan rapportera att flera barn i Storbritannien har förts till sjukhus efter att ha kollapsat, efter att ha fått i sig en falsk cannabisolja, som innehåller den syntetiska drogen 'Spice'.

Enligt U.S. National Institute on Substance Abuse är "Spice" en syntetisk drog som ofta kallas för "falsk marijuana", eftersom vissa av kemikalierna i den liknar dem i marijuana. Men "Spice" är ofta mycket starkare än marijuana, även om det ser ut som det till förväxling. Dessutom har den ingen positiv medicinsk effekt och innehåller flera olagliga ämnen.

Just detta ämne har hittats i vätskor som har marknadsförts och sålts som cannabisolja till barn så unga som 12 år, bland annat med hjälp av appen Snapchat, som är populär bland barn och unga.

Flera fall har rapporterats i Greater Manchester av barn som har kollapsat efter att ha förtärt oljan genom en så kallad vape (red. Steamer eller e-cigarett).

Enligt en rapport publicerad av Greater Manchester Testing and Research on Emergent and New Drugs har vätskan sålts i 10 milliliters behållare klassade som cannabisolja för £10 (90 kronor) på Snapchat, trots att ämnet innehöll det farligare ämnet Krydda och inte cannabis.

Enligt Manchester Evening News säljs vanlig cannabisolja som jämförelse för cirka £40 till £60 (350-550 kronor).

Enligt rapporten har en 15-årig pojke från förorten Trafford lagts in på sjukhus efter att ha förtärt oljan, och ytterligare tre barn från en skola i Rochdale kollapsade och lades in på sjukhus efter förtäring.

Rektorn för den aktuella skolan har uppgett att barnen "kördes till sjukhuset i full fart", och fortsatte: "[...] när barnen kollapsade visste jag tydligt att något var fel och jag visste att de inte bara hade ätit något som de hade köpt i en butik [...] "

Rapporten säger också: "Vi har sett en ökning av personalen på akutmottagningen som rapporterar symtom på "vape unknown substans" som tyder på att de har fått i sig Spice."

I rapporten konstateras att användningen av Spice och cannabisolja är låg bland barn och unga i Storbritannien, men att det är oroande att det ökar i bland annat området kring och i Greater Manchester.