Genombrott i Madeleine McCann-fallet? Polisen massivt närvarande vid vattendrag

Skriven av Henrik R

52 veckor sedan

|

22/05/2023
Foto: Privat
Foto: Privat
Polisen kan stå inför ett möjligt genombrott i fallet med den försvunna Madeleine McCann.

Fallet med den försvunna Madeleine McCann har länge varit en del av historieböckerna. Det är därför ett fall som de flesta är väl bekanta med.

I mer än 15 år har polisen förgäves försökt att hitta spår efter den brittiska flickan, som försvann från en semesterlägenhet i Praia da Luz i Portugal sommaren 2007. Då var hon 3 år gammal.

Trots att det har gått mer än 15 år sedan hon försvann, har man ännu inte gett upp hoppet om att lösa fallet. Enligt Daily Mail görs nu ett nytt försök att hitta hennes kropp. Det rapporteras att det är den största insatsen sedan 2014.

Det är tysk polis som kommer att stå för den stora sökinsatsen, som kommer att äga rum i en vattenreservoar nära staden Silves i södra Portugal. Det är en mindre stad belägen cirka 40 kilometer från Praia da Luz.

På måndagen började portugisisk polis att spärra av vägarna till denna vattenreservoar. Därmed har området förberetts för ankomsten av tysk polis. De kommer att undersöka området både på tisdag och onsdag.

Daily Mail rapporterar också att detektiver från Scotland Yard kommer att delta som observatörer, och kommer därför inte att delta direkt i sökningen.

Det har inte rapporterats någon information om den nya operationen är på grund av att tysk polis har mottagit nya tips i fallet.

Det finns heller inga nya uppgifter om det beror på ett genombrott i deras nuvarande utredning. Tysk polis har länge haft tysken Christian Brueckner som huvudmisstänkt i fallet, men han nekar till anklagelserna.

Brueckner är tysk medborgare, men befann sig i området under den period då Maddie försvann. Den tyska mannen sitter redan bakom galler, eftersom han dömdes för att ha våldtagit en kvinna i samma område i Portugal 2005.

Tysk polis tror att Brueckner ofta rörde sig i området runt reservoaren. Därför kan man anta att de misstänker att han har lämnat Maddies kropp i området.

Denna misstanke är dock inte ny, och området har redan sökts igenom två gånger. Det skedde i februari och mars 2008, då en dykare anlitad av en portugisisk advokat sökte igenom platsen, enligt Daily Mail.

Förutom den våldtäkt som Brueckner redan sitter fängslad för, är han också anklagad för flera brott mot kvinnor och barn i Algarve. Han anklagades för detta hösten 2022. Då blev han bland annat anklagad för sexuellt övergrepp mot en tioårig flicka år 2007.

I april meddelade hans advokat att åtalen hade fallit. Orsaken till detta var att den regionala domstolen i Braunschweig inte hade den nödvändiga kompetensen att handlägga fallet. Det skrev The Independent då.