Helsingör kommun vill tvinga fattiga att flytta ihop i kollektiv

Skriven av Johanna Frid

399 veckor sedan

|

13/10/2016
En enhällig kommunfullmäktige i Helsingör kommun i Danmark har infört möjligheten att kommunens fattiga kan flytta ihop i kollektiv. Bra idé, menar somliga, medan kritiker kallar det för fattigstugor.

Helsingör kommun i Danmark anser att de har fått en bra idé:

Kommunen saknar billiga bostäder, och därför ska kommunens fattigaste istället ha möjligheten att flytta ihop i kollektiv och på så sätt spara pengar, skriver danska mediet Avisen.dk.  

I Danmark har försörjningsstödet nyligen sänkts, vilket gör att utsatta medborgare i vissa fall tvingas lämna sina hem. Det är med avseende på dessa, och andra utsatta, som förslaget har formulerats. Enligt Henrik Møller, ordförande i Socialdemokraterne, har man i kommunalfullmäktige varit överens. 

- Vi har en övergripande utmaning i samhället. Det är att de som är allra fattigast inte har råd att betala hyra, säger han till Avisen.dk.

Förslaget utformades för att lösa problemet med bostäder till 160 flyktingar, men nu när 587 medborgare drabbas av sänkningen av det ekonomiska biståndet omfattas även de av förslaget, menar man i kommunen. 

Erbjudandet är tänkt som en tillfällig lösning för dem som behöver hjälp att hitta bostad. Det ska inte lösa problemen som uppstått i samband med sänkningen av biståndet understryker politikern. 

Idén stöds av Rådet för socialt utsatta, men har också mottagit kritik från bland annat arbetsmarknadsforskare vid Roskilde universitetet, Bent Greve. Han kallar erbjudandet för fattigstuga. 

Vad tycker du: Är det här en bra lösning på bostadsproblemen och som vi bör ta efter i Sverige? Eller är det en modern version av fattighus?