Hundratusentals människor evakueras

Skriven av Henrik R

45 veckor sedan

|

10/07/2023
Hundratusentals människor evakueras.

En naturkatastrof av oerhörda proportioner drabbar just nu Japan. Över 420 000 personer har fått den högsta och mest allvarliga varningen av landets myndigheter. Meddelandet är tydligt: "Ditt liv är i fara. Du måste vidta åtgärder omedelbart."

De japanska regionerna Fukuoka och Oita upplever förödande konsekvenser av naturens krafter. Massiva skyfall har lett till jordskred, vilket redan har resulterat i ett dödsfall och sex skadade. Japans meteorologiska byrå varnar för det "tyngsta regnet som någonsin upplevts" i regionen.

För att hantera krisen har japanska myndigheter uppmanat mer än 1,7 miljoner invånare i utsatta områden att söka skydd. Även om myndigheterna inte har befogenhet att tvinga människor att lämna sina hem, är uppmaningen så tydlig som den kan bli. Landet har ett varningssystem för evakueringar som kan nå siffran 5 som högst – och där befinner sig nu Japan.

Det första dödsfallet i ovädret var en 77-årig kvinna som tillsammans med sin man begravdes levande av ett jordskred. Myndigheterna lyckades endast rädda hennes partner. Filmer från regionerna visar hur vatten forsar in över städerna.

Tusentals hem i västra Japan har blivit av med strömmen som en följd av ovädret. Det har nu regnat i mer än en vecka i regionen. Japan är särskilt utsatt för jordskred under regnperioder på grund av att bostäder ofta byggs på slätter längst ned på sluttningar i det bergiga landet.

Regeringens talesperson Hirokazu Matsuno bekräftar att "regeringen gör sitt bästa för att få en fullständig bild av skadorna och vidtar åtgärder."

Denna katastrofala situation påminner oss om vikten av att vara förberedd på naturkatastrofer och att alltid ta myndigheternas varningar på största allvar.