Idag börjar en bisarr tradition: Får inte festa eller skratta på 11 dagar

Skriven av Ida Hansson

126 veckor sedan

|

17/12/2021
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
I dag är det exakt 10 år sedan Nordkoreas andre ledare, Kim Jong-il, dog, och landet är därför i nationell sorg.

För tio år sedan idag, den 17 december, dog Nordkoreas andre ledare, Kim Jong-il, vilket markerar en nationell sorgeperiod på 11 dagar. Kim Jong-il regerade från 1994 till 2011 och efterträddes av sin yngste son, Kim Jong-un.

Det är inte ovanligt att sorgeperioder införs i länder runt om i världen när stora politiker eller kungligheter dör. I Nordkorea tar man det dock steget längre, eftersom det också finns en tradition att hålla en 10-dagars sorgeperiod på årsdagen av de stora ledarnas död. I år har perioden till och med förlängts med 24 timmar eftersom det är 10 år sedan.

Utöver det är sorgeperioden i Nordkorea något mer extrem än i andra länder. Radio Free Asia (RFA) kan rapportera att invånarna i diktaturen måste följa många strikta och absurda regler under de 11 dagarna.

Till RFA har en nordkorean från gränsstaden Sinuiju uttalat: "Under sorgeperioden får vi inte dricka alkohol, skratta eller delta i fritidsaktiviteter."

Under sorgeperioden räknar man med att alla invånare visar sorg över förlusten av den store ledaren och polisen kommer därför att hålla utkik efter alla som inte visar sorg – det är förbjudet att skratta till exempel.

En annan nordkoreansk källa sa till RFA: "Från och med den första december kommer de (red. Polisen) att ha en speciell uppgift, nämligen att slå ner på dem som "förstör" den kollektiva sorgliga stämningen."

Särskilt på själva dagen för den förre ledarens död, den 17 december, finns det strikta regler, och invånarna måste göra lite mer än att sörja. Det är bland annat förbjudet att handla och till och med handla mat den här dagen.

Om man undrar vad som händer om en person får för sig att skratta, dansa eller ha roligt under sorgeperioden, så kan RFA konstatera: "Med tiden har många personer som tagits för att dricka eller varit berusade under sorgeperioden gripits och behandlats som ideologiska brottslingar. De togs bort och sågs aldrig igen."

Påföljderna för att bryta sorgetiden är därför hårda och även om man förlorar en familjemedlem under perioden, så är det inte tillåtet att sörja över någon annan än den tidigare ledaren. Begravningen kan därför först ske efter sorgetiden.

"Människor kan inte ens fira sin egen födelsedag om det är förknippat med sorgeperioden", sa den nordkoreanske invånaren i Sinuiju.