Intensiv värmebölja i Spanien

Henrik R

49 veckor sedan

|

10/07/2023
Intensiv värmebölja i Spanien

Spanien upplever en intensiv värmebölja med temperaturer som når upp till 44 grader i södra delarna av landet. Den statliga vädermyndigheten AEMET rapporterar att denna värmebölja orsakas av en massiv hetluft från Nordafrika.

"Värmen kommer att vara mycket intensiv både på måndag och tisdag på den Iberiska halvön och även Baleariska öarna med temperaturer mellan 38 och 40 grader i stora delar av landet och 42–44 grader i delar av Andalusien och (den nordöstra regionen) Aragon", säger Rubén Del Campo, talesperson för Aemet.

Denna värmebölja är den andra som Spanien upplever denna sommar.

Den första värmeböljan började för två veckor sedan med temperaturer över 44 grader i delar av Andalusien. Förra året noterade Spanien de högsta sommartemperaturerna sedan mätningarna började 1916, vilket resulterade i över 350 dödsfall, enligt landets statistikbyrå INE.

Enligt FN:s meteorologiska organ WMO är Europa den kontinent som värms upp snabbast i världen på grund av klimatförändringarna. Experter varnar att Spanien är ett av de länder som troligen kommer att drabbas hårdast.

Medan landet kämpar med de höga temperaturerna fortsätter diskussionen om hur man bäst kan hantera effekterna av klimatförändringarna.