Italiensk pasta kan snart bli en lyxvara i USA. En ny tull på upp till 107 procent hotar att i praktiken stänga ute flera av landets största pastaproducenter från den amerikanska marknaden – och skicka priserna i höjden för vanliga konsumenter.
Just nu läser andra
Tullchock mot italiensk pasta
USA:s handelsdepartement har beslutat att införa 92 procent i antidumpningstullar på 13 italienska företag – ovanpå de 15 procent som redan gäller för alla EU-importer sedan Trumptiden. Tullarna ska motverka så kallad dumping, alltså försäljning till lägre pris än på hemmamarknaden, skriver NBC News.
Totalt innebär det att importen kan beskattas med upp till 107 procent från januari. Bland de drabbade finns välkända varumärken som Barilla, La Molisana, Garofalo och Rummo.
“En hel industri riskerar att utraderas”
Enligt den italienska lantbruksorganisationen Coldiretti kan beslutet ”i praktiken radera ut” den italienska pastans närvaro i USA – en marknad som vuxit kraftigt de senaste åren.
”Exporten skulle i princip utraderas, vilket raderar år av investeringar i hela kedjan,” skriver organisationen i ett uttalande.
Straff för två företags tystnad
Handelsdepartementet har granskat italienska pastatillverkare sedan 1996, men årets utredning – inledd av Bidenadministrationen 2024 – tog en oväntad vändning. Två företag, La Molisana och Garofalo, svarade inte på frågor i tid, och därför tillämpade myndigheten ett standardvärde på hela gruppen.
Läs också
”Vi blir straffade för att två andra företag inte lämnat in sina uppgifter,” säger Jim Donnelly, kommersiell chef på Rummo USA. Han kallar beslutet för ett ”cookie cutter judgment” och menar att det bygger på felaktiga antaganden.
Priserna kan fördubblas i butik
För amerikanska konsumenter betyder det dyrare middagar. En förpackning Rummo-pasta som i dag kostar 3,99 dollar kan hamna på 6,49–7,99 dollar när tullarna införs.
”Vi kommer inte att lämna marknaden, men vi kan inte absorbera det här hur länge som helst,” säger Donnelly.
Kockar tvingas tänka om
I New York har restaurangägaren Salvo Lo Castro redan slutat importera pasta från Italien. I stället gör han nu all pasta för hand på sin restaurang Casasalvo.
”Jag vill inte höja priserna för gästerna. Det är viktigare att behålla kvalitet och känsla,” säger han.
Vissa varumärken klarar sig
Läs också
Alla pastor försvinner dock inte helt. Exempelvis tillverkar Barilla en del av sina produkter i Avon, New York, vilket gör att vissa sorter inte påverkas av tullarna.
Barilla uppger att man ”påverkas av beslutet” och nu ”utvärderar möjliga åtgärder inför den slutliga bedömningen nästa år”.