Just nu: Sex barn fångade 365 meter upp i luften

Skriven av Henrik R

Foto: BBC
Foto: BBC
Sex barn fångade 365 meter upp i luften

I de nordvästra delarna av Pakistan, i provinsen Khyber Pakhtunkhwa, har en allvarlig situation utvecklats. En linbana, som beskrivs som en stollift, har fått stora problem, och sex barn och två vuxna är nu fast 365 meter över marken.

Under korsningen av en dal gick en kabellina sönder, och stolliften hänger nu bara med hjälp av ett enda rep. Pakistans katastrofteam har begärt helikoptrar för att försöka rädda de strandsatta personerna.

En stor räddningsinsats har inletts, och armén har kopplats in. Enligt tjänstemannen Tanveer Ur Rehman är räddningsinsatser omöjliga utan helikopter, och erfarna räddningsarbetare behövs för att säkerställa att processen går smidigt.

Pakistans tillfällige premiärminister, Anwar-ul-Haq Kakar, har bestämt att alla liftar som skulle kunna tänkas vara i dåligt tillstånd ska stängas ner omedelbart.

Många barn som bor i de bergiga regionerna i nordvästra Pakistan behöver liftarna för att ta sig över bergig terräng och djupa dalar till skolan. Vissa saknar ordentligt underhåll, något som är ett stort problem i landet.

Utrikesdepartementet har sedan tidigare utfärdat en avrådan från resor till just den region där barnen nu är fast i linbanan. Omfattande våldsdåd, bland annat sprängningar, har nyligen tagit många liv i Pakistan.