Katten Bellini försvann på nyårsafton: Polisen hittade den nästan 200 kilometer bort

Skriven av Ida Hansson

Foto: Privat
Foto: Privat
En norsk katt var ute på något av en resa på nyårsafton när den stals från sitt hem i Oslo och senare hittades av polisen i Lillehammer.

26-åriga Jeanett Hallstensen firade nyår i sitt hem i Bislet-distriktet i Oslo med sina närmaste vänner, sina två roomies och sin älskade katt, Bellini.

"Jag var där med det närmaste kompisgänget. Efter att vi varit på Sankthanshaugen och sett raketerna vid midnatt gick vi tillbaka till lägenheten där ytterligare några bekanta anslöt sig", säger hon enligt Sosialnytt till VG.

Bellini är en mycket älskad och privilegierad katt som sover i sitt eget sovrum, för att han gillar en varmare temperatur än sina ägare. Jeanett upptäckte därför inte att det hade varit ovälkomna gäster på festen som tagit Bellini, förens det var för sent.

Jeanetts älskade katt, som är av den exklusiva rasen brittisk korthår och har ett värde på upp till 15 000 kronor, hade blivit stulen, vilket hon upptäckte när hon gick upp vid 12-tiden dagen efter.

"Jag bröt ihop totalt, fick panik", sa Jeanett om den fruktansvärda upplevelsen.

Det stod snabbt klart för henne att det ska ha varit objudna gäster på festen, som tagit Bellini, och hon satte därför igång med att utreda saken med hjälp av sin pojkvän och sin goda vän, Emilie Tostrup.

De följande 36 timmarna ägnades åt att söka i sociala medier och Google för att ta reda på vem som hade tagit deras älskade och dyrbara katt, samtidigt som de uppdaterade polisen och gjorde förfrågningar.

Foto: Privat

"I 36 timmar satt vi sömnlösa medan vi djupdök i sociala medier och Google i hopp om att hitta henne. Så småningom fick vi kontakt med familjen och nätverket kring de som tog Bellini. På vägen hade vi en pågående dialog med polisen för att uppdatera dem”, förklarade Jeanett således enligt VG.

Hon berättar att de lyckats hitta gärningsmännen eftersom deras sökning i sociala medier delats så många gånger att någon från Lillehammer tillslut kontaktade dem med avgörande information – bland annat en adress.

Foto: Facebook

Enligt Jeanett har polisen i både Lillehammer och Oslo varit otroligt hjälpsamma och samarbetsvilliga och det var även Lillehammers lokala polis som körde till adressen och hittade Bellini.

Den lättade kattägaren och hennes pojkvän skyndade sig att köra cirka 200 kilometerna från Oslo till Lillehammer, där de till sin stora glädje kunde hämta en oskadd Bellini på den lokala polisstationen.

Enligt VG var katten lite förvirrad men oskadd och polisfiskalen Vilde Humlegård har i ett mejl till VG bekräftat att Bellini stals den 1 januari och hittades på en adress i Lillehammer cirka två dagar senare.

Enligt Lillehammer-polisen låg det två personer bakom 'katt-kidnappningen', och en tredje som 'såg efter' katten på sin adress. Det finns inga gripna i ärendet.