Köpte en mynt för 4 kronor: Håll på att svimma när han upptäckte vad den var värd

Skriven av Henrik R

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Mynten visade sig vara mycket mer värdefull än han någonsin kunnat föreställa sig.

En flera hundra år gammal mynt köptes för ungefär 4 kronor på en loppmarknad. Det visade sig senare att den var mycket mer värdefull.

Mynten såldes till en man på en fransk loppmarknad för 50 euro cent. Mynten var en sällsynt kontinental dollarmynt, som tillverkades 1776 när USA var en nystartad nation.

Den lyckliga ägaren var inte alls medveten om vad det var för en mynt när han köpte den på loppmarknaden. Han upptäckte först mycket senare att han hade varit ovanligt lycklig.

Det rapporterar Fox News.

"Säljaren hade en kakaask full med mynt och medaljer till salu, och medan köparen tittade igenom den, drog säljaren fram en annan låda med mynt med denna mynt på toppen," berättar Professional Coin Grading Services, som värderade mynten senare.

Visade sig vara extremt värdefull Köparen, som inte alls kände till mynten, frågade säljaren om ett pris och han sa 50 cent. Senare googlade myntens nya ägare 'Continental Currency 1776' för att ta reda på vad det var för en mynt han ägde.

Här insåg han att han kanske hade kommit över något av betydligt högre värde än först antaget. Därför tog han mynten till en lokal mynthandlare som dock var osäker på äktheten, så han föreslog att säljaren skickade den till USA för att fastställa myntens äkthet.

Den sällsynta mynten är gjord av tenn och visar ett solur i en mittenring med "mind your business" skrivet under. På de yttre ringarna står orden "Fugio", "Continental Currency" och datumet 1776.

Foto: Professional Coin Grading Services

Baksidan av mynten visar namnen på de 13 kolonistaterna och meddelandena "we are one" och "American Congress". Ursprunget till kontinental valuta är fortfarande oklart, och vissa historiker antyder att de gjordes i England som satir, i ett försök att hån den nya amerikanska nationen.

Men mynten var fortfarande mycket värdefulla och visade ett sällsynt stycke historia, berättar Professional Coin Grading Services.

"Medan ursprunget till dessa bitar fortfarande debatteras, är de 1776 kontinentala dollar viktiga tidiga mynt som firar födelsen av den helt nya nationen USA," förklaras det.

Mynten värderades till nästan 100.000 amerikanska dollar i USA, vilket motsvarar nästan 1.000.000 svenska kronor.