Kung Charles besök i Skottland möts av massiva protester - invånarna skriker 'Inte vår kung

Skriven av Henrik R

45 veckor sedan

|

15/07/2023
Foto: Twitter/The Royal Family
Foto: Twitter/The Royal Family
Kung Charles besök i Skottland möts av massiva protester.

Kung Charles, 74, har nyligen besökt Skottland för att delta i en rad ceremonier, inklusive överlämnandet av de skotska kronjuvelerna under en ceremoni i St Giles Cathedral.

Men hans besök har inte varit utan kontroverser. Stora mängder skottar gick ut på gatorna i Edinburgh för att protestera mot den engelska kungen.

Skottland har en lång historia av konflikt med England, som sträcker sig tillbaka till det blodiga 1200-talet och flera frihetskrig. Även idag finns det många skottar som vill förklara sig självständiga från England.

När kung Charles nu var på besök, blev han mött av protester från invånarna som skrek "Inte vår kung! Inte vår kung!".

Protesterna ägde rum på The Royal Mile i Edinburgh, där folkmassorna hölls på avstånd från regenten med hjälp av kravallstaket och polis. Kung Charles har ännu inte kommenterat demonstrationerna.

I veckan anlände även drottning Camilla, 75, till Skottland för att delta i de kungliga evenemangen, som varar i en vecka. Trots de vilda protesterna fortsätter kung Charles och drottning Camilla att delta i de planerade ceremonierna.

Detta besök markerar kung Charles första officiella besök i Skottland sedan hans kröning. Men med tanke på de starka protesterna och det tydliga missnöjet bland skottarna, är det oklart hur framtida besök kommer att tas emot.