Lance Armstrong i ny serie om transatleter – möter kritik för hyckleri

Skriven av Henrik R

48 veckor sedan

|

10/07/2023
Lance Armstrong möter kritik för hyckleri.

Den tidigare proffscyklisten Lance Armstrong, känd för sina sju Tour de France-titlar och sin dopningsskandal, är nu aktuell i en ny TV-serie. Men det är inte hans egen karriär som står i fokus, utan frågan om transatleter i idrotten. Armstrongs inblandning i serien har dock mött kritik och han anklagas för hyckleri.

Armstrong, som 2013 erkände att han bloddopat sig fram till sina framgångar, har tidigare medverkat i en ESPN-dokumentär om dopningsskandalen. Nu tar han upp en annan kontroversiell fråga i idrottsvärlden – transatleter.

"Av alla kontroversiella ämnen så tror jag inte att det finns en så känslig fråga som den om transatleter i idrotten", skriver han på Twitter. I serien, som har premiär på måndag, diskuterar Armstrong ämnet med OS-guldmedaljören och transkvinnan Caitlyn Jenner.

Men Armstrongs inblandning i serien har inte varit utan kontroverser. Flera Twitteranvändare har kallat honom för hycklare och sågat premissen för dokumentären. "När jag tänker på rättvisa och fair play, då tänker jag på Lance Armstrong", skriver en användare sarkastiskt.

Frågan om transatleter har varit ett hett ämne i cykelvärlden, särskilt efter att Austin Killips, som föddes som man, vann en etapp i amerikanska Tour of the Gila i maj. Internationella cykelförbundet tillåter transkvinnor att tävla i damklasserna, men efter Killips seger har de sagt att de kommer att diskutera frågan på nytt under sommaren.

Trots kritiken ser Armstrong fram emot seriens premiär och fortsätter diskussionen om transatleters plats i idrotten.