Meddelar: Coronapas måste vara ett vaccinpass

Skriven av Ida Hansson

125 veckor sedan

|

28/12/2021
Foto: Eric Tschaen/SIPA/Ritzau Scanpix
Foto: Eric Tschaen/SIPA/Ritzau Scanpix
Vaccination kan bli nödvändigt för att ha ett giltigt coronapass.

 I Frankrike övervägs nu en drastisk åtgärd som säkerligen kommer att väcka debatt.

Man vill göra om det nuvarande coronapasset till ett vaccinpass.

I praktiken innebär det att passet endast finns/är giltigt om du är vaccinerad.

Om detta händer kommer endast de vaccinerade att få tillgång till barer, sporthallar, restauranger, museer och liknande.
Det uppgav premiärminister Jean Castex och hälsominister Olivier Véran på måndagskvällen på en presskonferens, enligt SVT.

”På de platser där coronapasset nu har använts i flera månader måste man vara vaccinerad för att kunna komma åt. "Ett test räcker inte längre", sa han.

Det franska ministerrådet har redan antagit förslaget, så nu ska det bara godkännas av det franska parlamentet. I så fall träder det troligen i kraft i januari.

Men det är inte bara passet som ändras.

Det kommer också införas ett tak på 2.000 personer för inomhusevenemang och 5.000 för de som äger rum utomhus. Dessutom införs krav om hemarbete tre dagar i veckan och förbud mot att inta mat och dryck på längre resor med kollektivtrafiken.

Nyårsafton blir dock utan utegångsförbud, konstaterar Jean Castex. I dagsläget har cirka 73 % vaccinerats i Frankrike, där siffran i Sverige är 71%. Frankrike några mycket höga infektionsfrekvenser. På lördagen smittades över 100 000 personer, vilket inte har setts tidigare under pandemin.

Därför vill vi att fler ska vaccineras. "Vaccination är fortfarande kärnan i vår coronastrategi, precis som det är i våra grannländer", sa premiärministern. "Framför allt skyddar vaccinet mot svåra former av covid-19, och det gäller även Omikron-varianten."