Mexikanskt drogkrig nära lyxresort: Turister var tvingades fly för sina liv

Skriven av Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
I den mexikanska badorten Cancun fick turister fly för sina liv när mexikanska knarklangare plötsligt öppnade eld på en strand nära en familjevänlig lyxresort.

Narkotikakriget i Mexiko har länge varit brutalt och våldsamt, men på senare tid har det flyttat närmare turistområdena i landet. Häromdagen märkte några utländska turister det, på en strand i badorten Cancun.

Hit anlände en grupp män på vattenskoter, som plötsligt började skjuta vilt. Detta ägde rum vid kusten alldeles intill den fyrstjärniga familjeresorten Oasis Plam Hotel.

Intet anande turister fick springa för sina liv och söka skydd på hotellet tills de beväpnade männen lämnade området igen.

Den lokala kustpolischefen Lucio Hernández Gutiérrez sa enligt The Sun att beväpnade män anlände på vattenskotrar och öppnade eld på stranden, varefter de sprang iväg och lämnade vattenskotrana, som senare hittades och beslagtogs på en strand några kilometer bort.

Rick Lebassa från Maine i USA var på semester i Cancun och upplevde attacken. Han uppgav att han såg två eller tre beväpnade män: "Det var två killar, kanske till och med en tredje, och det jag såg var att de sköt upp i luften. Jag såg inga skott komma in mot stranden."

Två andra turister, Andy Guyrich och Kerry Arms, som kommer från Minnesota i USA och också var närvarande på stranden, berättar om den fruktansvärda upplevelsen: "Det var en försenad reaktion [bland turisterna] på kanske fem sekunder, så alla började skrika och gråta och springa.” De berättade också hur många som till att börja med, trodde att det var en del av en föreställning.

Det är inte känt exakt hur många beväpnade män som öppnade eld på stranden, men The Sun rapporterar att det var fem gärningsmän totalt.

Skjutningen är den senaste i en lång rad narkotika- och gängrelaterade skjutningar nära turistområdet. Den mexikanska regeringen tar sina turisters säkerhet på största allvar, och för ungefär en vecka sedan skickdes trupper från nationalgardet ut för att patrullera stränderna.

Det har florerat många bilder på mexikanska trupper med skottsäkra västar, hjälmar och automatvapen som patrullerar de turistiska stränderna för att ta hand om de många solglada gästerna.

Det är inte mycket mer än en månad sedan som mexikanska gängmedlemmar stormade en strand nära Puerto Morelos, strax nära Cancun. Här avlossades också flera skott och två knarklangare från ett rivaliserande gäng sköts och dödades.

Den mexikanska regeringen kallade skjutningen en uppgörelse mellan rivaliserande knarkgäng. De många sammandrabbningarna är inget nytt i den mexikanska drogvärlden, men det är nytt att striderna rör sig så nära de internationella turisterna, eftersom de senaste många skottlossningarna har ägt rum på stränder och/eller nära stora hotell.

Tyvärr är det inte bara kriminella knarklangare som mister livet under skjutningarna. Således sköts och dödades en resebloggare från Kalifornien och en tysk turist under en liknande skottlossning i strandstaden Tulum för mindre än två månader sedan.

Den mexikanska regeringen har utplacerat 1.500 tungt beväpnade trupper från nationalgardet för att skydda det stora resortområdet.