Nästan 100 döda: WHO undersöker ny mystisk sjukdom

Skriven av Ida Hansson

126 veckor sedan

|

26/12/2021
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Världshälsoorganisationen undersöker just nu en mystisk sjukdom som sprider sig bland både unga och gamla. Totalt har 97 dött.

WHO undersöker just nu en mystisk sjukdom som sprider sig i Sydsudan, där den har tagit nästan 100 liv.

Hittills har 97 personer dött av den okända sjukdomen i Fangak i delstaten Jonglei, som ligger i norra delen av landet. Det skriver ABC News. 

Biel Boutros Biel, en talesman för området, sa till ABC News att det senast registrerade dödsfallet var i en äldre kvinna.

Dödsfallen har främst registrerats bland äldre och barn i åldrarna 1 till 14 år. Det uppger Sydsudans hälsoministerium i ett pressmeddelande.

Symtomen på den mystiska sjukdomen varierar brett och inkluderar hosta, diarré, feber, huvudvärk, bröstsmärtor, ledvärk och aptitlöshet.

Talesman Biel Boutros Biel har också sagt att teamet från WHO, som hade rest till Fangak, har lämnat landet igen. De har dock inte delat sina resultat med lokala myndigheter.

I ett tillkännagivande till ABC News sa Collins Boakye-Agyemang, talesman för WHO Afrika, att organisationen började undersöka sjukdomsutbrottet i november men delade inte med sig av ytterligare detaljer.

Området har drabbats av kraftiga översvämningar, varför WHO har testat om patienterna smittats av kolera, som ofta överförs via förorenade vattenförråd, skriver BBC News.

Men media rapporterar att alla prover var negativa för den smittsamma bakteriesjukdomen, vilket ökar mysteriet kring vilken sjukdom som sprider sig i Sydsudan.

Sheila Baya, som är knuten till College of Medicine vid University of Juba i Sydsudan, har förklarat för BBC News att WHO:s forskare var tvungna att anlända till Fangak med helikopter på grund av översvämningarna, eftersom de annars inte kunde utföra sina tester.

Enligt Biel Boutros Biel har icke-statliga organisationer tillhandahållit medicinska förnödenheter till Fangak, och arbetar med att upprätta mobila kliniker, där lokalbefolkningen kan få behandling.