Norge skickar “sorglig” julgran till London som tack för hjälpen

09/12/2021 14:30

Ida Hansson

Utrikes
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Varje år sedan 1947 har Norge skickat en julgran till London som ett "tack för hjälpen" under andra världskriget. Britterna är dock inte helt nöjda med kvalitén på årets träd.

Mest läst idag

Under andra världskriget fick Norge stöd från Storbritannien, och sedan 1947 har Norge därför skickat en enorm julgran till London som ett "tack för hjälpen". Trädet i år är dock inte riktigt som det brukar vara.

Trädet är mycket tunnare i grenarna än vad det brukar vara, och ser lite ut som att det blivit sjukt. Se det på bilden nedan.

Trädet fälls alltid under en speciell ceremoni i Oslo, där Lord Mayor of Westminister, Storbritanniens ambassadör i Norge och Oslos borgmästare deltar, skriver Ladbible.

Granen transporteras sedan med fartyg till London, där det alltid står på Trafalgar Square. Här dekoreras den sedan enligt norskt manér.

Granen i år är dock så bedrövligt och har fått så många klagomål att man funderar på att skicka iväg en ny gran. Enligt Ladbible kommer Oslos kommunfullmäktige att rösta om huruvida ett nytt träd ska skickas till London för att ersätta det nuvarande.

Den stora julgranen brukar skapa glädje och fest i London, men i år har den skapat en debatt om Norge har tröttnat på London. Trädet har i sociala medier beskrivits som "befängt”, “fylle-träd” och en del frågar om, var resten av trädet är. Andra har till och med uttalat att Norge är "respektlös" mot Storbritannien.

Den 24 meter långa julgranen har en egen Twitter-profil under namnet Trafalgar Square Tree (@trafalgartree), där det lägger upp olika bilder på granen och händelser runt det. Här har 'trädet' svaret på varför det saknar hälften av sina grenar.

"Jag vill att alla ska veta att hälften av mina grenar inte saknas....De håller bara avstånd. Kom ihåg att ta hand om er i jul och bär ansiktsmask (om ni inte är undantagna) i kollektivtrafiken och inne i butiker. "

Till detta skriver en användare: "De tänker ekonomiskt. De har återvunnet förra årets [gran].”

En annan skriver: "Väntar på att några ska skylla de saknade grenarna på COVID19."