Nu ska USA:s äldsta fånge på "death row" avrättas

Skriven av Ida Hansson

Foto: Harris County District Attorney's Office
Foto: Harris County District Attorney's Office
Den äldsta fången på "death row" i USA har väntat i 32 år, men nu har han "äntligen" fått ett datum för när han ska avrättas.

77-årige Carl Wayne Buntion har suttit i fängelse större delen av sitt liv och har suttit fängslad på "death row", på grund av ett mord, sedan 1990 - med undantag för en kort period från 2009 till 2012, då han satt i ett 'vanligt' 'fängelse. Utöver mordet är han dömd för 13 andra brott och han hade också bara varit på skyddstillsyn i sex veckor när han begick mordet 1990.

Som fånge med dödsdom vet man inte nödvändigtvis när man ska dö, bara att man ska dö. Nu har dock Buntion fått ett datum för sin avrättning, nämligen den 21 april 2022. 

Anledningen till att han har dömts till lagens strängaste straff är att han i 1990 sköt och dödade den texanske polismannen James Irby med tre skott i huvudet.

Enligt Click2Houston var dödandet av James Irby ett mycket brutalt och oprovocerat dödande. Buntion satt i passagerarsätet i en bil 1990 när två poliser, inklusive Irby, stoppade bilen för att kontrollera den och personerna i den.

Foto: Harris County District Attorney's Office

Medan föraren av bilen pratade med Irby klev den nu dödsdömda Buntion plötsligt ut ur bilen och sköt den stackars polisen tre gånger. Buntion greps snabbt samt åtalades och dömdes för "Capital Murder", vilket är det allvarligaste brott man kan begå i USA. "Capital Murder" är straffbart med allt från 10 års fängelse till livstid eller till och med dödsstraff, som Buntion dömdes.

James Irby lämnade efter sig en fru och två barn, som bara var ett respektive tre år gamla, när deras pappa brutalt mördades.

Nu, efter nästan 32 år, är domen 'äntligen' verkställd, eftersom en domare har satt datumet till den 21 april. Distriktsåklagare Kim Ogg, har enligt Ladbible uttalat: "Han sköt en polis i huvudet för mer än 30 år sedan, och det är dags att han ställs till svars för sitt fruktansvärda brott."

Han tillade: "Han berövade Irby sitt liv och berövade familjen Irby en livstid av minnen med honom, det är dags för dem att känna rättvisa."

Inte bara advokaten anser att Bustion har förtjänat sitt straff. James Irbys änka har kort efter tillkännagivandet uttalat följande: "Jag fick precis reda på i morse att Carl Buntion ska avrättas. 30 år har gått. Vi har väntat på det här. Jag önskar att James var här för att se det. Det är skönt att vi nu kan avsluta detta kapitlet om mordet på min man. Vi kan lägga bakom oss nu."

En av anledningarna till att det dröjt så länge innan Buntions straff verkställts är att ärendet har varit uppe flera gånger. År 2009 ändrades alltså Buntions dödsdom till livstidsstraff av hovrätten.

Han lyckades dock bara 'njuta' av sitt livstidsstraff en kort tid, eftersom domen redan 2012 ändrades till en dödsdom av en ny jury. Buntions advokater försökte också överklaga domen igen i oktober 2021, men USA:s högsta domstol avvisade det och det är nu slutgiltigt att Bustion ska avrättas som straff för mordet på James Irby.

Den amerikanska delstaten Texas, där Bustion begick mordet, använder fortfarande dödsstraff som i stort sett bara ges i mordfall. Den vanligaste metoden är en dödlig injektion.