Ny flygplanstyp kan ta dig från New York till London på 1,5 timme

Skriven av Ida Hansson

Foto: Hermeus
Foto: Hermeus
Intresset för snabbresor har tagit fart och flera supersnabba flygplan är under utveckling.

Flygbolag verkar intresserade: United Airlines har redan förbundit sig att erbjuda överljudsrutter så tidigt som 2029.

Men hur är det med hypersonisk resa, som sker med hastigheter på Mach 5 - fem gånger ljudets hastighet - och över?

Det skulle få ett flyg från New York till London på bara 90 minuter, jämfört med cirka tre timmar för Concorde, och mellan sex till sju timmar för ett reguljärt passagerarflyg.

Är det en reell möjlighet?

Hermeus, en Atlanta-baserad startup vars mål är att utveckla hypersoniska flygplan, tror att det är möjligt.

De testar redan en ny typ av motor.

De säger att den med tiden kommer att kunna nå Mach 5 (över 3 000 mph).

Motorn är designad för ett litet, obemannat hypersoniskt flygplan som Hermeus för närvarande skapar för det amerikanska flygvapnet, men gjord i en större storlek kommer den att kunna driva ett passagerarflygplan.

Det passagerarplanet är långt borta – Hermeus hoppas få det i luften på den första testflygningen innan decenniet är ute, 2029 – men eftersom dess teknik måste byggas nästan från grunden kommer företaget redan att börja planera det.

"För att hjälpa oss dimensionera flygplanet byggde vi i princip en affärsmodell för ett flygbolag", säger AJ Piplica, VD för Hermeus, enligt CNN, och tillägger:

"Vi fokuserade på business class och förstklassiga resenärer, och lekte sedan med några parametrar som hastighet och driftkostnader. Det som kom ut var ett plan med en kabin för 20 passagerare."

"Vi förväntar oss att det kommer att vara lönsamt till dagens business class-priser", säger Piplica, med förbehållet att det är svårt att uppskatta hur mycket folk är villiga att betala för att flyga fem gånger snabbare eftersom "man kan inte riktigt svara på den frågan förrän det finns en produkt ute och man har rätt data."