Ny forskning visar: Undvik att bli skallig genom att gnida wasabi på huvudet

Skriven av Ida Hansson

123 veckor sedan

|

17/01/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det finns en hel industri värd många miljoner som är uppbyggd kring botemedel mot håravfall. Men det visar sig nu att det kanske är bättre av att bara gå till din lokala sushirestaurang.

Vissa forskare säger att hemligheten bakom stimulerande hårväxt finns i wasabi, en krydda som erbjuds tillsammans med mycket japansk hämtmat.

I en studie från 2017, publicerad av wasabi-tillverkaren Kinin, avslöjades det att den kryddiga såsen innehåller höga halter av en kemikalie som är känd för att väcka cellerna som är ansvariga för hårväxt i den mänskliga hårbotten.

Naturligtvis bör alla studier som proklamerar fördelarna med wasabi och som drivs av ett wasabiföretag nog tas med en nypa salt.

Kemikalien, isosaponarin, uppmuntrar enligt uppgift papillärceller att svara på yttre stimuli som främjar hårväxt, vilket utlöser utvecklingen av proteiner som skapar vägar för näringsämnen för att mata cellerna, enligt nyhetssajten SoraNews24.

Isosaponarin har redan i tidigare studier visat sig hjälpa mänsklig kollagenproduktion, och nu har forskare hävdat att kemikalien kan vara effektivare än klassiska håravfallsläkemedel som Regaine (minoxidil) för att behandla skallighet hos män.

Ät det inte

Dessutom har kemikalien 6-MSITC som är ansvarig för den skarpa lukten av wasabiväxter visat sig ha en liknande effekt på cellerna, och VICE rapporterar att den också har visat sig framgångsrikt hämma tillväxten av bröstcancerceller.

Det är dock viktigt att notera att man inte ska se fördelarna med att äta det. 

För att isosaponarin ska fungera måste det faktiskt komma i kontakt med den mänskliga hårbotten, vilket innebär att du faktiskt måste gnugga det på huvudet.

Du måste också notera att gammal wasabi inte kommer att kunna användas, då du istället måste använda färsk wasabi.

Tyvärr kan färsk japansk wasabi vara ganska dyr och växter kan säljas för cirka 80 dollar per gram.