Överläkare: Dessa kombinationer ger superimmunitet

Skriven av Ida Hansson

128 veckor sedan

|

26/12/2021
Utrikes
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Flera kombinationer kan vara vägen till superimmunitet

Om du har otur och blir smittad före eller efter två doser vaccin kan du ha det bättre mot nya virusvarianter än om du har tre doser.

Det är vad en norsk studie kommit fram till.

"Med superimmunitet får du både det breda skyddet mot en infektion och ett starkt skydd mot vaccinet. Det senare är viktigt för att få de höga nivåerna av antikroppar. Den breda ger bättre skydd mot olika virusvarianter eftersom den inte är så beroende av förändringar i spetsproteinet, säger överläkare Sara Viksmoen Watle vid Folkhälsoinstitutet (FHI) till VG.

Överläkaren hävdar att tre vaccinationer är det bästa sättet att undvika allvarlig sjukdom.

Men skulle olyckan vara ute och du skulle bli smittad kommer ditt skydd troligen att vara bättre vid en infektion före eller efter full vaccination, än de som fått tre doser vaccin.

När du får vaccinet ser din kropp bara märkena på coronaviruset (nagelprotein), medan när du får infektionen ser din kropp hela viruset och gör därmed ett försvar mot större delar av viruset.

RNA-vaccinerna Moderna och Pfizer är båda baserade på nagelproteinet.
FHI anser att alla dessa kombinationer är bra:

Både infektion + två doser, infektion + en dos + infektion och två doser + infektion.

”Då har du ett superskydd. Alla kombinationer kommer att kunna ge en fördel mot nya virusvarianter. Men det kräver att man tål den infektionen, och inte blir allvarligt sjuk, säger Sara Watle.