P-pillrena gav Sophie en dödlig blodpropp - ändå finns de kvar på Apoteket

Henrik R

47 veckor sedan

|

28/07/2023
Utrikes
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Så stor är risken för att få en blodpropp vid användning av p-piller.

En 16-årig brittisk tonåring har dött av en blodpropp till följd av att hon har använt p-piller. 

Händelsen uppmärksammades mycket i medier i Storbritannien men trots dödsfallet har Läkemedelsstyrelsen här hemma inte avlägsnat preparatet från svenska apoteker. Detta trots att pillerna anses vara en medverkande faktor till den unga kvinnans död. 

Sophie var frisk i övrigt

Sophie Murray var i övrigt frisk när hon i oktober månad 2015 drabbades av andningsbesvär och bröstsmärtor, men de fysiska obehagen fick henne inte att söka vård. 

Två veckor senare fann Shelley Chrichton sin dotter livlös i sitt flickrum i den nordengelska byn Accrington. 

Hon låg i sin säng, andades inte, och hennes läppar var blå. Hon fördes till sjukhus i ambulans där läkarna dödförklarade henne. 

En obduktion visade att Sophie Murray, som levde ett hälsosamt och aktivt liv, hade dött av en blodpropp i lungorna. 

Hon hade tagit preparatet Microgynon, som är ett av de mest utbredda preparaten i England, och som också finns på apotek i Sverige. 

 

 

Läkaren som utförde obduktionen säger till Independent att det populära preventivmedlet var en "medverkande faktor" till dödsfallet. 

Hon är inte den enda kvinnan som dött av en blodpropp efter att ha tagit p-piller. 

I maj 2015 led en annan brittisk kvinna av våldsamma kräkningar, och föll sedan livlös till marken. 

Tre veckor tidigare hade hon börjat ta p-piller, och preventivmedlet blev senare bedömt som en bidragande orsak till blodproppen i lungorna på den 21-åriga engelska kvinnan. 

De tragiska dödsfallen får dock varken svenska Läkemedelsverket eller danska Lægemiddelstyrelse att skaka på huvudet, utan fortsätter låta apoteken sälja de p-piller som bidrog till 16-åringa Sophie Murrays död.

- Vi kommer fortsätta att rekommendera Microgyn [namnet som Microgynon marknadsförs under i Danmark] till danska kvinnor, säger Line Michan, chefskonsulet på Lægemiddelstyrelsen. 

Hon fortsätter: 

- Det viktigaste är att läkarna undersöker varje kvinnas individuella risk för blodproppar innan de väljer att skriva ut p-piller. Samtidigt ska kvinnan informeras om tecken och symtom på blodproppar, så att de kan uppdagas i tid, säger Line Michan till Dagens.dk. 

Det har i flera år varit känt att p-piller ökar risken för blodproppar. 

Den danska Sundhedsstyrelsen rekommenderar som utgångspunkt de såkallade andra generationens p-piller, som Microgynon, då den statistiska risken för att drabbas av en blodpropp är lågast med dessa piller. 

- Risken för att drabbas av en blodpropp när man tar pillren är mycket liten. Därför bedömer vi att fördelarna med p-piller överväger den ökade risken för blodproppar, säger Line Michan. 

Som kvinna tredubblas risken för att drabbas av en blodpropp om du bestämmer dig för att använda p-piller. 

De första åren är mest riskabla

Anders Beich är ordförande för danska De Praktiserende Lægers Videnskablige Selskab (DSAM) och han förklarar att risken för att drabbas av en blodpropp är mycket liten, och som störst de första åren då man använder p-piller. 

- Det kan därför vara en dålig idé att ta en paus från p-piller, för när man börjar ta dem igen börjar man från början med den ökade riskperioden. 

Det kan i vissa fall vara en god idé att inte använda p-piller som preventivmedel. 

- Det kan vara ärftliga riskfaktorer för blodproppar, och om man röker, lider av förhöjt blodtryck, övervikt eller migrän. Då ska man eventuellt inte använda p-piller, säger Anders Beich. 

Enligt siffror från danska Sundhedsstyrelsen drabbas 2 av 10 000 kvinnor av blodproppar varje år, om de inte använder p-piller. 

Det är dock möjligt att drabbas av en dödlig blodpropp tidigare om man har symtom som smärtor, ömhet och svullnad i benen, men också andningssvårighter, hosta och bröstsmärtor. 

- Om man upplever sådana symtom efter att ha börjat med p-piller eller efter att ha suttit eller legat ner en längre tid, så ska man ta till läkaren för att bli undersökt, eftersom det kan vara symtom på en blodpropp, säger Anders Beich. 

En liten blodpropp i benet kan över några dagar bli ett stort problem om den inte upptäcks och därför växer och transporteras via blodådrorna.

- Om den hamnar i lungorna kan det vara fatalt, säger Anders Beich.