Pappa saknar sina två döttrar efter flykt från "koncentrationsläger"

Ida Hansson

134 veckor sedan

|

27/12/2021
Utrikes
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Han har inte pratat med dem på nästan 2.000 dagar.

Den 32-årige pappan Omer Faruh förlorade sina två döttrar för 5 år sedan.

Zaide, 6, och Zarife, 5, försvann för fem år sedan när deras föräldrar flydde från Xinjiang, Kina, av rädsla för att föras till de kinesiska uppfostringslägren för muslimer.

I lägren måste de lära sig att avsäga sig sin muslimska tro och istället deklarera sin fulla tro för kommunistpartiet.

När föräldrarna fick höra att de troligen var på väg att utvisas till ett av dessa läger flydde de genast.

Enligt flera människorättsgrupper är omkring 1,5 miljoner muslimer fängslade i dessa läger.

Vuxna flyktingar har rapporterat om tortyr, systematiska våldtäkter och tvångssterilisering, medan uiguriska barn sägs vara separerade från sina föräldrar och hjärntvättade på statliga barnhem och internatskolor.

En inofficiell domstol baserad i Storbritannien sa nyligen att Kina har begått folkmord mot det uiguriska folket, men den kinesiska regeringen har upprepade gånger förnekat alla anklagelser.

Omer säger att försvinnandet av hans små flickor har gjort honom "olycklig" och är "villig att offra vad som helst" för att få tillbaka dem.

”Jag har inte hört mina döttrars röster på 1.915 dagar. Jag har så ont efter att ha blivit separerad från mina tjejer att jag inte kan sova på nätterna längre. Jag har funderat på att ta mitt liv några gånger, säger Omer till Metro. 

De to døtre, som er forsvundet.\nFoto: Omer Faruh

Bokhandelsägaren var i Saudiarabien när hans fru Meryem ringde från Kina för att säga att de hade blivit de senaste uigurerna som fick order om att lämna över sina pass i november 2016.

Rädd efter att ha hört historier om människor som försvunnit gick Omer vidare och bokade flyg till Turkiet för Meryem och deras två äldsta döttrar Medine, nu 8, och Zübeyde, nu 7.

De små döttrarna lämnades kvar hos morföräldrarna, som sedan deporterades.