Passagerare tvingades ta kontrollen när piloten blev sjuk: Landningen slutade inte som väntat

Skriven av Henrik R

Foto: Privat
Foto: Privat
En passagerare som "hade ingen aning om hur man flyger ett flygplan," var nyligen tvungen att ta kontroll och landa ett mindre flygplan när piloten blev sjuk.

Ett mindre flygplan av typen Cessna Caravan var tvungen att göra en nödlandning efter kort tid i luften.

Flygplanet hade lyft från en liten flygplats i Florida, men ungefär 110 kilometer ut från Floridas kust blev piloten så dålig att personen inte kunde flyga vidare eller nödlanda planet.

Det rapporterar Unilad.

"Jag har ett allvarligt problem här. Min pilot har blivit oförmögen att agera. Jag har ingen aning om hur man flyger ett flygplan," skrek en passagerare ombord på flygplanet plötsligt över radion till kontrolltornet.

"Roger. Vad är din position," svarade en flygledare, varpå passageraren svarade: "Jag har ingen aning. Jag ser Floridas kust framför mig. Och jag har ingen aning."

Passageraren var - förståeligt nog - i panik, men flygledaren behöll lugnet och försökte guida passageraren och förklara hur man styr planet.

"Håll nivån och försök bara att följa kusten antingen norrut eller söderut. Vi försöker lokalisera dig," sade flygledaren till den rädda passageraren som desperat försökte få kontroll över flygplanet, som enligt tillverkaren kan flyga med 350 kilometer i timmen, ha 14 passagerare ombord och har ett vingspann på cirka 16 meter.

Passageraren lyckades få kontroll över flygplanet och kontrolltornet hittade ut att det befann sig 40 kilometer norr om Palm Beach.

Härifrån lyckades kontrolltornet guida flygplanet till landningsbanan, där passageraren på mirakulöst sätt lyckades landa planet.

"Du har precis sett några passagerare landa det där flygplanet," lät det överraskat från kontrolltornet efter den lyckade landningen.

Händelsen undersöks för närvarande av de amerikanska flygsäkerhetsmyndigheterna, som tror att piloten fick ett hälsoproblem.

En av utredarna, John Nance, har berättat för WPBF-TV att "detta är första gången jag någonsin har hört att en av dessa [red. Cessna Caravans] har landats av någon som inte hade flygerfarenhet."

"Personen på planet [...] lyssnade väldigt noggrant och följde uppenbarligen instruktionerna med stor lugn. Det var det som gjorde skillnaden," har han även sagt.

Ett vittne filmade landningen och en journalist från WPBF-TV har sedan delat videon på Twitter. Den kan ses nedan:

Varken passagerarens eller pilotens namn har offentliggjorts, men The Daily Mail har bekräftat att passageraren har återvänt hem till sin gravida fru.