Planet fick nödlanda när ett oväntat föremål träffade vindrutan: 200 passagerare missade julen

Skriven av Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Cirka 200 passagerare missade julen då deras plan inte kunde lyfta från Costa Rica eftersom en stor isklump hade krossat vindrutan.

Ungefär 200 passagerare strandade i San Jose, Costa Rica under julen när deras flyg var försenat över 50 timmar på grund av att en stor isklump hade krossat vindrutan.

Foto: Privat

Olyckan inträffade när planet – som var en Boeing 777 – var på väg från Gatwick Airport i London till San Jose i Costa Rica. När planet flög på cirka 10 kilometers höjd nära den centralamerikanska flygplatsen fick piloterna något av en chock när en enorm isklump plötsligt träffade och krossade rutan.

Den stora isklumpen hade fallit från ett annat plan, som flög cirka 300 meter ovanför det aktuella planet, och hade tyvärr träffat exakt på passagerarplanets vindruta. Det skriver Ladbible.

Fönstren i cockpittet är lyckligtvis 5 centimeter tjocka och gjorda för att klara extremt stora tryck, så att isklumpen inte flög genom fönstret – den lyckades dock göra stora sprickor. Lyckligtvis kunde planet nödlanda säkert i San Jose.

Olyckan har beskrivits som högst osannolik och mycket olycklig och den trasiga vindrutan var skulden till att cirka 200 passagerare inte nådde hem till jul.

De många passagerare som väntade på att planet skulle landa så att de kunde hoppa ombord och flyga hem till Storbritannien slutade med att vänta riktigt länge. Till att börja med fick de besked om att det skulle bli en försening på cirka 90 minuter, men när det ansvariga flygbolaget British Airways inte kunde skaffa ett ersättningsflyg justerades tiden upp flera gånger.

Till slut fick passagerarna vänta i över 50 timmar på att specialister skulle komma och reparera fönstret. Den långa väntan var till stor frustration och irritation för de många passagerare som missade att fira jul med sina familjer och flera bröt ut i tårar.

The Independent har pratat med några av passagerarna, inklusive ett par som var på smekmånad och hade hoppats på att nå Edinburgh före jul.

"Vi försökte desperat hitta ett anslutet plan vid det här laget som skulle ta oss dit i tid så att vi inte missade hans [mannens] familjejul", uppgav hustrun och mannen tillade: "[...] Vid den här punkten var vi förkrossade när vi upptäckte att vi skulle missa julen med båda våra familjer."