Polis kraschade i helikopter mitt ute i havet: Det nästa han gjorde räddade hans liv

Skriven av Ida Hansson

125 veckor sedan

|

28/12/2021
Serge Gelle kort efter 'svømmeturen' / Foto: Twitter / @MDN_Madagascar
Serge Gelle kort efter 'svømmeturen' / Foto: Twitter / @MDN_Madagascar
En polisinspektör från Madagaskar överlevde mirakulöst en helikopterkrasch under en räddningsaktion, efter att ha simmat flera km inåt landet.

Måndagen den 20 december fick polisen på Madagaskar en anmälan om att ett fartyg höll på att sjunka utanför öns nordöstra kust, och polisinspektören Serge Gelle ledde därför en räddningsaktion som gick allt annat än lyckad.

 

Politiinspektør Serge Gelle / Foto: Facebook

Ladbible rapporterar att den 57-årige polisinspektören flög iväg i en helikopter tillsammans med en annan polis och två andra besättningsmedlemmar, för att hjälpa det nödställda fartyget, som hade 138 passagerare ombord.

Efter olyckan har det framkommit att fartygets 138 passagerare var illegala passagerare, och endast 50 av dem har sedan dess hittats vid liv. 64 passagerare har bekräftats döda medan 24 fortfarande saknas.

När Gelle och hans kollegor anlände till fartygets position fick de plötsligt problem med helikoptern medan de tittade på fartyget från luften. Problemen blev värre och det slutade med att helikoptern kraschade, men Gelle och hans kollega från polisen lyckades hoppa ur helikoptern och ner i vattnet. De andra två besättningsmedlemmarna, som båda var av överstes rang, saknas fortfarande.

Även om Gelle och hans kollega hade överlevt kraschen var de fortfarande instängda mitt i havet cirka 20 kilometer utanför Madagaskars kust, och det enda fartyget i närheten var det sjunkande fartyget som de skulle ha hjälpt.

Myndigheterna på land visste inte vad som hade hänt med räddningsteamet, mer än att helikoptern hade kraschat, men dagen efter hände något fantastiskt. Både Gelle och hans kollega anlände oberoende av varandra till kuststaden Mahambo nästa morgon, den 21 december.

Efter den otroliga bedriften har Gelle uttalat i en video där han säger: "Jag lever, jag kom säkert till Mahambo, och jag är tacksam mot alla fiskare och invånare i Mahambo, och även till hotellchefen Mr Jason . Jag har simmat sedan 19:30 igår till 7:30 idag. Det var inte min tur att dö tack och lov."

Gelle har alltså, enligt egen utsago, lyckats simma cirka 20 kilometer på 12 timmar till närmaste kuststad, där han togs emot och räddades av lokalbefolkningen. Hur hans kollega kom till staden är inte känt.

Fartyget som räddningsinsatsen ursprungligen skulle hjälpa började sjunka eftersom vatten hade kommit in i motorrummet genom ett hål i skrovet.

Madagaskars president, Andry Rajoelina, sa efter händelsen: "Mina tankar är hos offren och deras sörjande. Jag ber högtidligt om fred för deras själar. Mina tankar går också till helikopterpiloten, överste Hery Rakotomiliarison och överste Olivier Andrianambinina, som var skickade till området, offer för olyckan, fortfarande saknade. Jag skickar mod till deras nära och kära och deras familjer i denna prövning."