Putin ber världen om hjälp

Skriven av Henrik R

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Putin ber världen om hjälp

Rysslands regering, under ledning av president Vladimir Putin, uppmanar nu FN:s generalsekreterare António Guterres och resten av den internationella gemenskapen att mobilisera sina resurser till stöd för Ryssland, enligt Sky News.

Meddelandet levererades i form av ett brev som signerats av "Rysslands permanenta medlem" och ständiga representanten Vasily Nebenzya, som anses vara Putins förlängda arm i FN-sammanhang. Det är noterbart att Nebenzya avbröt den tysta minuten i FN:s säkerhetsråd för krigets offer i februari.

Ryssland pekar ut Ukraina

Brevet innehåller referenser till situationen vid kärnkraftverket i Zaporizhzhia, där Ryssland anklagar ukrainska styrkor för att ha attackerat anläggningen.

"Det enda hotet mot kärnkraftverket kommer från Kyivregimens hänsynslösa beskjutning och attacker," hävdar Nebenzya.

Efterfrågar globalt agerande

I brevets avslutande del uppmanar Ryssland världen att agera.

"Vi uppmanar FN:s generalsekreterare och det internationella samfundet i stort att använda alla ansträngningar för att förhindra Kyivregimen och dess sponsorer från att organisera ytterligare en katastrofal provokation."

Ryssarna kan vara på väg att utrymma anläggningen

Zaporizhzhias kärnkraftverk har varit under rysk ockupation sedan mars 2022. Både Ryssland och Ukraina har anklagat varandra för attacker nära eller invid anläggningen.

Men Ukrainas underrättelsetjänst, GRU, påstår nu att Ryssland börjat evakuera anläggningen. "Enligt de senaste uppgifterna lämnar ockupationsmakten gradvis Zaporizhzhias kärnkraftverks territorium," skriver GRU på Telegram.

Ukraina anklagar Ryssland för att planera en "terrorattack" som kan orsaka en radioaktiv läcka från kärnkraftverket. Denna varning utfärdades av Ukrainas president Volodymyr Zelensky i juni.

Moskva har avvisat dessa påståenden och har ännu inte kommenterat uppgifterna om att kärnkraftverket evakueras.