Putin sprider lögn om Sverige

Henrik R

50 veckor sedan

|

04/07/2023
Utrikes
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Putin sprider lögn om Sverige

Myndigheten för psykologiskt försvar larmar om att falsk information om Sverige intensifieras i ryska medier som kontrolleras av Putinregimen. Bland annat hävdas det felaktigt att svenska myndigheter främjar koranbränningar och att polisen understödjer dessa handlingar.

Enligt myndighetens kommunikationschef, Mikael Östlund, har spridningen av denna falska information blivit mer omfattande sedan den senaste koranbränningen i Sverige. "Det är ett mer aggressivt tonläge och mycket mer omfattande denna gång", berättar han för Aftonbladet. "Det är inte en korrekt bild av Sverige som sprids, och det är oroväckande."

Desinformationen sprids främst via utländska islamistiska aktörer på sociala medier men har nu också fått fäste i de statligt styrda ryska medierna. Bland annat publicerade ett ryskt medium nyligen en artikel med rubriken "Strategisk expert: Myndigheternas tillåtelse att bränna koranen är ett brott som bekräftar att Västvärlden riktar sig mot muslimer och araber".

Östlund förklarar att desinformationskampanjer är pågående hela tiden men trappas upp i samband med aktuella händelser. Han tror att en av Rysslands målsättningar kan vara att försvåra Sveriges möjliga inträde i Nato.

Förra veckan riktade den ryske presidenten Vladimir Putin hånfulla kommentarer mot Sverige under ett besök i en moské i den ryska staden Derbent. "Det här är en fristad och ska vara så för alla. Vi vet att så inte är fallet i andra länder. De respekterar inte människors religiösa känslor, och anser också att det inte är ett brott", sade Putin, syftande på koranbränningen i Sverige.

Tyvärr är detta inte första gången Sverige utsätts för internationella hatkampanjer. Tidigare har det till exempel spridits falsk information om att socialtjänsten skulle kidnappa muslimska barn. Detta visar återigen vikten av att ständigt granska och ifrågasätta informationen som sprids på internet, särskilt när det gäller känsliga ämnen.