Skilsmässa kostar honom nästan 5 miljarder

Skriven av Ida Hansson

36 veckor sedan

|

01/10/2023
Utrikes
Foto: Imago Stock&people/Imago/Ritzau Scanpix
Foto: Imago Stock&people/Imago/Ritzau Scanpix
Shejken från Dubai kan se fram emot en stor förlust i samband med en skilsmässa.

En skilsmässa kan bli kostsam på många sätt. Det kan vara ett stort krångel att dela upp olika saker och få ett bra arrangemang gjort för sina barn.

I det här fallet är det dock en väldigt dyr skilsmässa ekonomiskt. Dubais högsta ledare, Sheikh Mohammed bin Rashid al-Maktoum, måste betala 4,8 miljarder kronor till sina två barn och ex-fru. En engelsk familjedomstol avgjorde i tisdags.

Det är värt 550 miljoner pund, och 251 av dem måste överföras till ex-frun Haya Bint al-Hussein inom 3 månader.

Det ska bland annat bidra till att ge henne trygghet för resten av livet. Inte minst mot shejken, som i sig utgör en "allvarlig risk", låter det på tisdagen i rätten från domaren Philip Moor, skriver danska Berlingske.

Han kommer också att behöva betala de återstående 290 miljonerna för att täcka kostnaderna för barnen, och för att säkerställa deras trygghet när de växer upp.

Domaren sa på tisdagen att den 47-åriga prinsessan "inte ber om ett pris, utan att få känna sig trygg" och att få ersättning för egendomen hon förlorade i skilsmässan.

Mohammed bin Rashid al-Maktoum är – förutom Dubais ledare – även vicepresident och premiärminister i Förenade Arabemiraten.

Så han är en mycket mäktig man.

Haya Bint al-Hussein flydde till Storbritannien i april 2019 med sina två barn, eftersom hon enligt uppgift var väldigt rädd för sheiken.

Mohammed bin Rashid al-Maktoum ska också ha godkänt övervakning av ex-fruns telefon.