Skola sätter däck- och oljebyte på skolschemat för unga flickor

Ida Hansson

135 veckor sedan

|

16/12/2021
Utrikes
Foto: Stella Maris College
Foto: Stella Maris College
En skola i Australien har beslutat att däck- och oljebyten i framtiden ska ingå i den dagliga utbilding.

De flesta av oss kan nog hålla med om att det är bekvämt att själva kunna byta däck. Ändå är det många som inte vet hur man gör – du kan ju bara ringa väghjälp (eller pappa).

Men det är inte så lätt överallt. I Australien kan det bli katastrofalt om man punkterar i vildmarken och inte ens vet hur man ska byta däck, så att man kan ta sig vidare. Det beror på att det inte alltid finns en mobiluppkoppling. Det är ofta väldigt långt till hjälpen, och temperaturerna kan nå livshotande nivåer.

Social News skriver att skolan, Stella Maris College, i Sydney, Australien, som är en skola enbart för flickor, därför har beslutat att sätta däck- och oljebyten och mycket annat bilunderhåll på skolschemat, för att förbereda ungdomarna för framtiden.

Skolan har skapat ämnet 'bilträning’, som står på schemat för tjejer från 11 års ålder. Här får tjejerna lära sig bland annat hur man byter däck och olja, hur man kollar olje- och kylvätskenivåer, men också hur man agerar vid en mindre bilolycka.

Foto: Stella Maris College

Det är företaget Galmatic som ansvarar för undervisningen. Ägaren till företaget, Eleni Mitakos, som har varit ansvarig för programmet i 13 år, säger att de har undervisat bilunderhåll i många år, och att företaget utbildar alla kön: "Vi utbildar upp till 100.000 tonåringar om året i skolor i alla delar av Sydney, "säger hon och tillägger:" Huvudmålet är att tonåringar ska känna sig trygga bakom ratten.

Den biträdande rektorn på skolan, Amy Smith, är mycket nöjd med ämnet och konstaterar att eleverna älskar det, och tycker det är häftigt att lära sig något som de kan använda i praktiken.