Skyskrapa välter långsamt: Lutning på över en halv meter

Ida Hansson

131 veckor sedan

|

13/01/2022
Utrikes
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Amerikanska ingenjörer arbetar hårt för att komma fram till en lösning som kan stoppa en amerikansk skyskrapa från att välta.

'The Millennium Tower' i finansdistriktet i den amerikanska delstaten San Francisco har sakta börjat falla sedan öppningen 2009, och det är nu så illa att tornet lutar 66 centimeter. Som jämförelse lutar tornet i Pisa cirka fyra meter.

En av ingenjörerna som arbetar med att stabilisera skyskrapan innan den välter är byggnadsingenjör Ronald O. Hamburger. Enligt honom lutar det lyxiga lägenhetskomplexet nu cirka 7,5 centimeter mer för varje år som går utan att något görs. Det skriver Unilad.

Lägenhetskomplexet har 58 våningar och är nästan 200 meter högt och plötsligt började det luta mot marken efter öppningen 2009. Ingenjörer har förgäves försökt stabilisera byggnaden sedan dess.

Förra året var de tvungna att ta en paus eftersom försöken omedelbart bara gjorde det värre, och de meddelade då att försöken hade stoppats för att "avgöra varför det blev en ökande rörelse i byggnaden, och ta reda på hur detta kunde mildras ".

Nu har Hamburger meddelat att de kan ha hittat en orsak och den 4 januari föreslog han alltså att ta bort några stödstolpar under tornet för att minimera tornets sättning ytterligare.

Förslaget beskrevs i en skrivelse till byggnadschefen och här motiverades det av två skäl. Enligt brevet har ingenjörerna upptäckt två potentiella orsaker till problemet.

I brevet beskrevs hur problemet kan ha uppstått på grund av "vibrationer från stolparna i samband med pålinstallationsaktivitet och oavsiktligt avlägsnande av överskottsjord när pålarna installerades". 

Just nu har byggnaden 52 stödstolpar under sig, som har installerats i ett försök att lösa problemet, men som sedan har visat sig förvärra problemet. Nu föreslås att antalet minskas till 18 stolpar, som ska fästas i berggrunden under byggnaden.

I ett dokument som beskriver planen uttalade en av ingenjörerna: "Vi tror att 18-pelarlösningen ger en optimal lösning [...]." Det är dock utarbetat att tornet kommer att fortsätta gjuta lite mer om det visar sig att de 18 pelarna inte räcker.

Skyskrapan ligger i San Franciscos finansdistrikt bredvid en stor bussterminal

och en kommande station för Kaliforniens framtida "high-speed" tågnätverk, som för närvarande är under uppbyggnad.