Struntade i läkarens råd om abort: Teddy föddes med tarmarna utanför kroppen

Ida Hansson

127 veckor sedan

|

12/01/2022
Utrikes
Foto: Privat
Foto: Privat
Holly Hodgson ignorerade läkares råd om abort, vilket resulterade i att hon födde en liten pojke som hade tarmarna på utsidan av kroppen, men ett halvår senare ser han helt annorlunda ut.

Varning: Artikeln innehåller våldsamma bilder

Australiska Holly Hodgson skulle inte ha haft sin fantastiska son, Teddy, idag om hon hade lyssnat på sin läkare i 2016 när hon var gravid.

Graviditeten var den första för Holly och när hon gick på läkarkontroll i 12:e veckan blev hon därför chockad och upprörd när det upptäcktes att lilla Teddy hade gastroschisis, vilket är en mycket sällsynt sjukdom som orsakar barnet som ska födas med organ - ofta tarmarna - på utsidan av kroppen.

Foto: Privat

Enligt statistiken överlever över 90 % av de barn som föds med gastroschisis och Holly har därmed också sagt att hon till en början var lugnad med att barnet förmodligen skulle överleva, men hennes egen läkare gick inte med på det.

"Röntgenläkaren sa att det förmodligen skulle fungera, men när jag gick in för att träffa min egen läkare sa han att jag skulle göra abort eftersom han bara hade sett tre andra fall, som alla slutade i abort," sa Holly till Kidspot.

Som tur var följde Holly inte läkarens råd blint utan satte sig istället för att undersöka den sällsynta sjukdomen – som bara drabbar 1 av 5.000 – grundligt. "Lyckligtvis gjorde jag mycket research under helgen och sa att jag ville ha någon annans åsikt", förklarade Holly.

Det gjorde att hon valde att fortsätta graviditeten då den andra läkaren inte tyckte att abort var nödvändigt och nu har hon en frisk och hälsosam bebis som klarade förlossningens svårigheter, trots att hon föddes med tarmarna på utsidan av kroppen. 

2017 valde Holly att berätta sin historia och dela bilder på sin söta son eftersom hon ville varna andra kvinnor som kan vara i liknande situationer.

Då berättade hon att Teddy föddes för tidigt den 14 december 2016, där han bara vägde 1,9 kilo, vilket dock var väldigt normalt för barn med gastrochis.

Den första timmen efter Teddys födelse lindades hans tarmar in i film så att de satt tätt intill kroppen och under de följande 13 dagarna lades tarmarna i en speciell påse tills buken hade växt sig tillräckligt stor för att läkare skulle kunna operera den lilla pojken och sätta tillbaka alla hans organ.

Foto: Privat

Under hela den tiden hade Holly inte möjlighet att hålla i sin nyfödda son och hon berättade därför att den största julklappen hon fått var den 26 december 2016, då hon fick hålla i sin nyfödda son för första gången.

Foto: Privat

"Det var nästan läskigt eftersom han var så liten - det var som att hålla i en liten docka", sa hon till Kidspot då.

Efter åtta veckor skrevs Teddy ut och den nyblivna mamman kunde åka hem med en frisk pojke som bara blivit starkare sedan dess.

Foto: Privat

Ungefär ett halvår efter förlossningen skickade Holly ett mejl till läkaren som rekommenderat abort, där bilden ovan var. Hans svar var: "Grattis - jag är glad att allt gick bra."