Tina Turner har avlidit

Skriven av Henrik R

51 veckor sedan

|

25/05/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Den amerikanska sångerskan Tina Turner har gått bort. Hon blev 83 år gammal.

Tina Turner är en av tidens mest kända sångerskor. Nu har den amerikanska sångstjärnan, som ligger bakom stora hits som 'Proud Mary' och 'What's Love Got To Do With It', gått bort vid en ålder av 83 år.

Det rapporterar Sky News, som hänvisar till en talesperson för sångerskan.

"Tina Turner, 'drottningen av Rock'n Roll', har idag stilla insomnat vid en ålder av 83 efter en lång sjukdomstid i sitt hem i Küsnacht nära Zürich i Schweiz," berättar talespersonen enligt Sky News, och fortsätter:

"Med henne har världen förlorat en musikalisk legend och en förebild."

Tina Turner föddes i Tennessee, och döptes till Anna Mae Bullock. Namnet har hon dock aldrig använt i samband med sin karriär.

Under årens lopp har hon släppt en mängd stora hits, vilket har gjort henne till ett välkänt namn över hela världen.

Hon började sin karriär 1957, där hon uppträdde under namnet Little Ann. Det var först tre år senare, att hon började uppträda under namnet Tina Turner.

Tina Turner fick sitt stora genombrott när hon tillsammans med sin dåvarande man, Ike Turner, släppte låten 'River Deep - Mountain High'. Idag är det fortfarande en av de låtar hon är mest känd för.

Ike och Tina Turner separerade 1978. Flera år senare publicerade den amerikanska sångerskan en biografi. I denna beskrev hon att de hade haft ett mycket ohälsosamt förhållande och att hon flera gånger utsatts för våld.

Sedan dess fick hon ett stort comeback som soloartist, då hon på 80-talet släppte hits som 'Let's Stay Together' och 'I Can't Stand the Rain'. Det var låtar som dessa som hjälpte till att cementera hennes plats i musikhistorien.

Under sin karriär har Tina Turner sålt över 100 miljoner album över hela världen. Det har gjort henne till en av de bäst säljande artisterna någonsin. Utöver det har hon också vunnit en mängd priser, inklusive åtta Grammy-priser.

År 2013 blev Tina Turner schweizisk medborgare, och hon bodde i landet fram till sin död.

Hon efterlämnar sina två vuxna söner samt sin make Erwin Bach. De två gifte sig 2013.