Turkisk influencer arresterad för att ha poserat med jättepenis

Skriven av Ida Hansson

Foto: Instagram / @tasskinmerve
Foto: Instagram / @tasskinmerve
En ung turkisk influencer har gripits för att ha publicerat stötande och kränkande bilder på Instagram, där man kan se henne sitta på testiklarna på en gigantisk falsk penis.

Med tiden har nakenhet blivit mindre och mindre normalt att visa offentligt. Detta hindrar dock inte många unga – särskilt tjejer – från att skapa sig en karriär som influencers på sociala medier som Instagram, där de ofta poserar i väldigt lite kläder.

En av dessa är turkiska Merve Taskin, som jobbar som influencer på plattformen Instagram, där hon har 571.000 följare. Här lägger hon upp många olika bilder, och det händer att hon delar en bild på sig själv endast iklädd badkläder eller små toppar.

Foto: Instagram / @tasskinmerve

Även om Instagram har strikta regler mot nakenhet på sin plattform, är det tillåtet att posera lättklädd så länge man inte kan se vare sig bröstvårtor eller könsorgan.

Foto: Instagram / @tasskinmerve

Den turkiska regeringen har dock visat sig från en lite striktare sida än Instagram, då de fann några av Taskins senaste bilder så olämpliga att de valde att fängsla henne för att ha delat dem på sociala medier. Det skriver Ladbible.

Taskin hade varit på semester till Amsterdam i Nederländerna för att fira sin 22-årsdag i januari förra året. Här hade hon bland annat besökt det berömda Red Light District och Sexmuseet i Amsterdam.

Foto: Instagram / @tasskinmerve

Influencern förevigade förstås upplevelserna och delade dem med sina följare, när hon bland annat delade en bild på sig själv sittande på testiklarna på en gigantisk falsk penis på sexmuseet. Dessutom delade hon även en bild på sig själv där det ser ut som att hon poserar halvnaken bakom ett rött fönster som om hon vore en sexarbetare.

Foto: Instagram / @tasskinmerve

Men när Taskin återvände till sitt hemland, Turkiet, väntade ett något oväntat straff på henne. Enligt landets lagar är det olagligt att dela pinsamt material och gör man det ändå kan det straffas med fängelse i upp till tre år.

Tre månader efter hemkomsten greps hon därför i nordvästra Turkiet i staden Canakkale, där hon åtalades för oanständighet. Dessutom togs de kränkande bilderna omedelbart bort från hennes Instagram-profil.

Den nu 23-årige Taskin dömdes ursprungligen till sex månaders ovillkorligt fängelse, som senare justerades till fem månader på grund av gott uppförande och samarbete. Till sist ändrades dock de fem månadernas ovillkorliga fängelse till villkorligt fängelse.

Influensaren gjorde därefter ett inlägg på Instagram, där hon skrev att myndigheterna hade dömt mot hennes vilja och att det var en bra bild av hur långt efter Turkiet ligger i förhållande till resten av världen.

Hon skrev så här: "[...] vi hävdade att mina inlägg generellt sett ligger inom yttrandefrihetens gränser, att det inte finns något prejudikat [från tidigare fall] i världen, och att just denna situation inte betyder att vår myndighetsutredning genomför en utredning, som ska fungera som ett exempel för världen, men som istället visar hur långt efter vi ligger i förhållande till resten av världen när det gäller yttrandefrihet."

Foto: Instagram / @tasskinmerve

Taskin tillade: "I den nuvarande situationen, om jag inte begår ett brott med fullt uppsåt inom de kommande 5 åren, kommer fängelse och alla konsekvenser att tas bort."

Direktören för museet i Amsterdam, Monique van Marle, har därefter skrivit till Taskin att museets syfte är att undervisa och förmedla om sex till alla länder i världen, och att hon beundrar Taskin för att hon uttrycker sig genom att dela sådana bilder.