Världens äldsta person är död

Skriven av Ida Hansson

Världens äldsta nulevande person, Kane Tanaka / Foto:Guiness World Records
Världens äldsta nulevande person, Kane Tanaka / Foto:Guiness World Records
Kinas äldsta person, som också säger sig vara den äldsta personen som någonsin har levt, är död.

Kinas äldsta person, Alimihan Sqyiti, påstod sig vara 135 år gammal och därmed den äldsta personen som någonsin levt – detta har dock inte bekräftats internationellt.

Daily Mail skriver att hon dog vid 135 års ålder i sin hemstad Komuxerik i nordvästra Xinjiang Uygur-regionen den 16 december i år.

Enligt officiella myndigheter i Kina föddes Sqyiti den 25 juni 1886 under Qingdynastin i Kina. Hon är därför erkänd av Kina som den äldsta personen som någonsin levt, men detta har inte bekräftats internationellt än.

Redan 2013 erkändes hon till och med som Kinas äldsta person, när hon var 127 år gammal.

Sqyiti gifte sig 1903 när hon var 17 år gammal, med sin man, som senare dog 1976, och hon har varit änka i cirka 45 år.

Tillsammans med sin nu avlidne make adopterade hon en son och en dotter, som sedan dess gett henne totalt 43 barnbarn och barnbarnsbarn.

Fram till sin död levde Sqyiti enligt uppgift ett fridfullt och stillsamt liv, där hon alltid åt sina måltider på fasta tider, och i första hand tog sig tid att gå och träffa sina många barnbarn och barnbarnsbarn och att sola i trädgården.

Det är inte heller en helt ovanlig syn i staden Komuxerik att se mycket gamla människor, eftersom lokalbefolkningen har döpt staden till 'staden med ett långt liv', eftersom ett ovanligt stort antal invånare är 90 år eller äldre. Det skriver lokala medier.

En av anledningarna till invånarnas höga ålder kan vara stadens goda hälsosystem, eftersom det är möjligt med gratis årlig hälsokontroll, hemkörningsläkarordning och månatliga förmåner för de äldre invånarna över 60 år.

Inte internationellt erkänd

Organisationen Guinness World Records, som officiellt ansvarar för att registrera världsrekord, har inte ombetts bekräfta Sqyitis ålder, och enligt dem är det inte Sqyiti som har titeln som världens äldsta person, utan det är franska Jeanne Calment, som dog 1997 i en ålder av 122 år.

Men om Sqyitis ålder kan bekräftas av internationella organisationer som Guinness World Records, då kan hon ta över titeln från Calment.

Som det är just nu är Calment dock den enda konfirmerade personen någonsin, som uppnått en ålder av mer än 120 år. Hon blev så gammal att hon lyckades genomgå både sin dotters och ett barnbarns död.

Den äldsta levande personen som är internationellt erkänd är japanska Kane Tanaka, som fyller 119 år den 2 januari nästa år, och det är alltså drygt ett år från att han gick med i Calment, som den enda som någonsin bekräftats ha blivit äldre än 120 år.