Världens första hjärtlösa man kunde leva utan puls

Skriven av Ida Hansson

Idén testades först på 38 kalvar.

Medicinsk vetenskap har kommit långt de senaste åren och vi har nu tillgång till nya behandlingar och teknologier som kan rädda liv.

Under 2011 lyckades man bland annat bygga en maskin som kan göra det möjligt för en människa att leva utan hjärta – ett av kroppens viktigaste organ. Detta är bara ett exempel på de fantastiska genombrott som modern medicin har gjort.

Efter årtionden av försök och misstag bland kirurger som försökte skapa en maskin som inte skulle gå sönder eller orsaka blodproppar och infektioner, har två läkare vid Texas Heart Institute lyckats skapa en enhet som använder virvlande rotorer för att pumpa runt blodet i kroppen. hjärtslag.

Dr. Billy Cohn och Dr. Buz Frazier testade idén på en åtta månader gammal kalv vid namn Abigail, där de tog bort hennes hjärta och ersatte det med två centrifugalpumpar som cirkulerade blodet genom henne.

"Från alla mätningar vi har för att analysera patienter lever hon inte. Men här kan du se att hon är en energisk, glad och en lekfull kalv som slickar min hand", säger Cohn till NPR. 

Efter att ha övat på 38 kalvar fortsatte Cohn och Frazier att experimentera på människor - de valde en 55-årig man vid namn Craig Lewis, som led av amyloidos, en sällsynt autoimmun sjukdom som orsakar en ansamling av onormala proteiner och därmed snabb hjärtsvikt njursvikt och leversvikt.

Lewis hjärta hade blivit så skadat att läkarna gav honom ca. 12 timmar kvar att leva i, varefter hans fru Linda föreslog något drastiskt.

Tog bort hans hjärta

Linda gick fram till Cohn och Frazier, som tog bort sin mans hjärta och installerade den konstgjorda enheten.

Linda sa: "Jag lyssnade och det hördes ett hum, vilket är bra. Han hade ingen puls."

Han fick ett nytt liv efter en lyckad operation för att få de elektroniska pulslösa hjärtpumparna inopererade.

Han kunde snabbt sätta sig upp i stolen och prata.

Detta välbefinnande var dock kortvarigt eftersom hans tillstånd började förvärras efter att sjukdomen attackerade hans lever och njurar.

Tyvärr dog Lewis i april 2017 efter att ha levt i mer än en månad utan puls och med de fungerande elektroniska och hjärtlösa hjärtpumparna.