Veganska livsmedelsproducenter kan tvingas sluta använda ord som “biff” på sina förpackningar

Ida Hansson

129 veckor sedan

|

22/12/2021
Utrikes
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En kommande utredning om vegansk mat i Australien kan snart tvinga producenter att ta bort ord som “biff”. “färs” etc, på sina förpackningar.

Queensland Nationals Senator Susan McDonald har inlett en utredning om hur konsumenter känner för livsmedelsprodukter, som inte innehåller kött men som ändå innehåller dessa ord.

Det skriver Ladbible.

Den tidigare slaktaren förklarade hur det finns anekdotiska bevis på, att folk blir förvirrade när de ser produkterna i  mataffärerna, eftersom de tror att det är kött.

Senator McDonald sa att det bästa scenariot från utredningen kommer vara att dessa växtbaserade livsmedelsproducenter tvingas hitta ett nytt namn, som inte förlitar sig på traditionella ord.

Hon sa till ABC: "En [huvudrekommendation] kommer att vara [om] produktplacering - att vi inte slutar upp med att ha växtbaserade proteiner och animaliska proteiner  på samma samma hyllor i mataffärerna.

"Den andra handlar om märkningen - att vi inte använder bilden av ett djur, vi använder inte namnet på ett djur, på en produkt som inte har någon hänvisning till det djuret alls."

Australian Meat Industry Council har kämpat för detta under en tid, eftersom de inte gillar hur växtbaserade livsmedelsföretag “tar” ordet (kött), av dem.

Rådet sa att ord som nötkött, lamm, get, får, gris är välkända hos konsumenterna, så dessa veganprodukter borde inte kunna förlita sig på det bildspråket.