BBC-dokumentär avslöjar vad som gömmer sig i kroppen på en överviktig person

Skriven av Johanna Frid

402 veckor sedan

|

12/09/2016
Fetma har blivit ett större problem för såväl enskilda individer som för samhället. Nu kryper BBC bokstavligt talat in under huden på människan för att se vad de extra kilona gör med kroppen.

165 lång och 107 kilo tung. Det är måtten på den amerikanska kvinna som rättsmedicinaren undersöker på ett operationsbord i BBC-dokumentären Obesity – The Post Mortem, som visar den 13 september i brittisk tv.

Dokumentären är den första i sitt slag, som sätter specifikt fokus på obduktionen av överviktiga människor – och inte minst på vad som gömmer sig i kroppen till följd av övervikten.

Foto: BBC/Obesity - The Post Mortem

Liket på bordet var en 60-årig kvinna som dog av en hjärtinfarkt, och som donerat sin kropp till vetenskapen. Hon var dödligt överviktig, vilket obduktionen visar tydliga tecken på:

- Jag behövde använda en hel del kraft för att skära igenom vävnaden, som i det närmaste svällde upp i en neongul färg. Det påminde mig om fettet på min egen kropp och den effekt det har, säger rättsmedicinaren Carla Valentine som var med och utförde obduktionen. Detta enligt flera brittiska medier som sett programmet.

Kvinnans njurar har i stort sett försvunnit i fett, och under kvinnans hud hittar experterna ett tjock lager av smörgult fett som är långt ifrån hälsosamt att ha i kroppen.

Foto: BBC/Obesity - The Post Mortem - Huden hade ett smörgult lager av fett under sig

 

Foto: BBC/Obesity - The Post Mortem - Njurarna är kraftigt förstorade

När kroppen så att säga är mättad av fett försöker överskottsfettet hitta andra ställen att ta vägen, och det får ett dödligt utfall, berättar experterna i dokumentären. Hjärtat är ett av organen som drabbas och det syns tydligt på den avlidna:

- Hjärtat känns slappt. Om man granskar ett hjärta från en vältränad person känns det fast och hårt; lite som en biff, men det här känns mer som en påse, säger en annan av rättsmedicinarna, Dr. Mike Osborn.

Foto: BBC/Obesity - The Post Mortem - Hjärtat blir vägt

Kvinnan borde haft ett hjärta som vägde omkring 225 gram, men på grund av fetman vägde det 449 gram.

Istället för att vara en stark muskel har hjärtat blivit en slapp påse som haft problem att pumpa runt blodet och kämpat mot ökat blodtryck, slår experterna fast.

Foto: BBC/Obesity - The Post Mortem - Hjärtat visas fram

Levern har också problem: den är hård, men borde vara mjuk. Det rosa i den är högst sannolikt också fett. En alkoholist skulle också ha en rosa lever, men det man vet om kvinnan gör att läkarna kan utesluta att det är orsaken till det ljusröda; här handlar det om fett.

Det finns också vätska i lungorna som har gett kvinnan en känsla av att långsamt drunkna – återigen ett tecken på att övervikten har satt in och långsamt förstört hjärtat och kroppens övriga organ.

I princip är det tal om hjärtsvikt som utvecklats över tid, till skillnad från en hjärtattack som sker plötsligt. Hon har kanske kunnat gå och röra sig någorlunda normalt för några år sedan, men långsamt har övervikten gjort att hon har fått andnöd och problem med att röra sig och sova på nätterna på grund av vätska i lungorna, problem med hjärtat och övriga organ, säger en av läkarna i programmet.