Kramar och mys gör dig smalare

Skriven av Johanna Frid

404 veckor sedan

|

27/08/2016
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En bantningskur som eventuellt kan uthärdas.

Ömhetsbetygelse, kyssar och kramar med din utvalda kan göra dig smalare, om du är överviktig och försöker att gå ner några kilon.

Det menar forskare vid Massachusetts General Hospital vid Harvard University, som har undersökt effekterna av det så kallade kärlekshormonet oxytocin i samband med att gå ned i vikt. Hormonet utsöndras när vi till exempel upplever kärlek eller ömhetsbetygelse - eller intar det på konstgjord väg via exempelvis nässpray. 

Studien är inledande, men allt tyder på att kramar, mys och kyssar kan få oss att känna oss bra till mods och ha en effekt på intaget av mat - precis som att tröstätning tvärtemot har en negativ effekt. 

- I tidigare studier såg vi att oxytocin reducerar intaget av mat bland människor och djur, men vi visste inte hur det gick till. Efter denna studie har vi kommit fram till att det kan göra att överviktiga människor låter bli att äta okontrollerade mängder mat, säger Franziska Plessow som är forskningsledare på det nya försöket, till New York Post

I den nya studien gav forskarna en grupp män ett nässpray som innehöll horonet. 

Resultatet visade att oxytocin minskar behovet av impulsiva handlingar som t ex att äta mer eller mindre okontrollerat - och därmed göra mys, kramar och pussar samma sak.