Ny forskning: Barnets första hjärtslag sker 16 dagar efter befruktningen

Skriven av Johanna Frid

397 veckor sedan

|

12/10/2016
Det är ett riktigt stort genombrott.

Ett fosters första hjärtslag sker så tidigt som 16 dagar efter befruktningen. Det visar ny forskning. 

Hittills har forskare trott att de första hjärtslagen först skedde 21 dagar efter befruktningen, skriver Daily Mail

- Vi försöker få bättre förståelse för hur hjärtat utvecklas och därmed komma på vad hjärtdefekter som utvecklas innan födelsen beror på. På så sätt får vi bättre kunskap om hur vi kan reparera ett vuxet hjärta, säger professor Paul Riley som leder forskningsstudien på Oxford Universitet.

Genom att förstå hur i hjärtat börjar slå och hur problem kan uppstå i hjärtats utveckling kan man kanske på sikt förhindra hjärtproblem som uppstår under graviditeten. 

Professor Paul Riley och hans forskarteam hoppas också att forskningsresultaten kan bidra till att hitta en metod för att reparera skadade hjärtmuskler efter en hjärtattack. 

Studien har offentliggjorts i den vetenskapliga tidskriften eLife. Forskarna undersökte hur hjärtat utvecklas på möss. Här upptäckte man att hjärtat började slå mycket tidigt i utvecklingen. I möss skedde detta 7,5 dagar efter befruktningen. Det motsvarar dag 16 för ett mänskligt foster.

Medfödda hjärtfel diagnostiseras hos minst 1 av 180 nyfödda. Forskarna hoppas att man genom att förstå hjärtats utveckling en dag kunna förhindra att hjärtsjukdomar utvecklas hos foster.